Shutterstock

Forskare löser mysteriet med oregerligt hår

En mycket speciell genetisk förändring kan vara orsaken till svårhanterat och oregerligt hår, enligt ny forskning.

Torra, burriga och oregerliga hårstrån som är nästan omöjliga att ta sig igenom.

De flesta föräldrar känner till frustrationerna med barnhår som trasslar sig och bildar tovor på nolltid.

Men för vissa människor är situationen så allvarlig att det faktiskt är en störning där håret helt enkelt är omöjligt att reda ut och få ordning på.

Tillståndet kallas uncombabale hair syndrome (okambart hårsyndrom), UHS, och nu har forskare från University of Bradford tagit reda på vad orsaken till syndromet kan vara.

En gen gör skillnaden

UHS drabbar oftast barn med ljust, blont hår mellan tre månader och tolv år och försvinner ofta helt eller delvis när barnen blir vuxna.

Och även om forskare har uppmärksammat och kunnat studera tillståndet sedan 1970-talet har inga större globala studier av fenomenet gjorts förrän nu.

Uncombable hair syndrome i närbild

Barn med uncombable hair syndrome har ofta ljusa, oregerliga hår som sticker ut från hårbotten och som inte går att kamma ned.

© Wikimedia Commons

I den nya studien tittade forskarna på totalt 107 barn från hela världen som inte var släkt med varandra men som samtliga drabbats av misstänkt UHS.

Forskarna upptäckte att hela 76 av barnen hade en mutation i en gen som heter PAD13. Det rubbar bildningen av ett protein som heter trichohyalin, som är inblandat i utvecklingen av hårfibrer tillsammans med keratin.

Forskarna kunde också se att båda föräldrarna måste vara bärare av den muterade genen innan den överförs till barnet – utan att de själva behöver ha tillståndet.

Enligt forskarna är upptäckten viktig eftersom den hjälper oss att förstå de många mekanismerna för normal hårväxt och hur olika proteiner dikterar formen på vårt hår.

Samtidigt hoppas de också att upptäckten kan göra det lättare att diagnostisera den sällsynta hårstörningen med hjälp av genetiska tester.