Forskare har fått mer kunskap om varför vi blir gråhåriga

Genom att undersöka möss har forskare hittat en orsak till cellfel som kan hjälpa till att förklara varför de flesta av oss blir gråhåriga med åldern.

Grått hår

Vi har oftast 100 000–150 000 hårsäckar, även kallade hårfolliklar, i vår hårbotten. Det är från dessa fördjupningar i huden som hår bildas av speciella hudceller.

© Shutterstock

Det finns knappast något tydligare tecken på att vi åldras än grått hår. Orsaken till färgbytet i våra kalufser är att de melaninproducerande stamcellerna försvagas med åldern.

För att bli klokare på fenomenet har amerikanska forskare under en tvåårsperiod undersökt möss för att kartlägga vilka mekanismer som inverkar när cellerna inte längre kan producera och bibehålla pigmentet i vårt hår.

"Det är ett mycket stort steg i strävan efter att förstå varför vi blir gråhåriga", säger Mayumi Ito, professor i dermatologi vid New Yorks universitet, som är en av drivkrafterna bakom studien till New York Times.

Hon påpekar dessutom att tidigare forskning har kretsat kring insikten att grått hår uppstår när depån av melaninproducerande stamceller har tömts.

Tidigare experiment med möss fick emellertid Ito och hennes medförfattare till studien, Qi Sun, att fundera på om hår kan förlora sitt pigment även om stamcellerna är där de ska vara.

Artificiellt åldrande

Genom att bland annat plocka hår från möss simulerade forskarna ett "artificiellt åldrande".

Detta åldrande ledde till en ansamling av melaninproducerande stamceller som visade sig "sitta fast" och därmed stanna på sin position. Cellerna slutade därför producera melanin, vilket utmynnade i att mössens päls bytte färg från mörkbrun till svart och vit.

Trots att studien gjordes med gnagare hoppas forskarna att stamcellernas tendens att "sitta fast" kan bidra till förståelsen av hur människohår får respektive förlorar sin färg.

Det gäller även Melissa Harris, biolog vid Alabamas universitet, som dock inte själv har deltagit i studien.

"Den ligger ju i närheten av tidigare studier, som visar att inte alla melaninproducerande stamceller har skapats lika, och att de inte alltid är användbara även om de finns kvar", säger hon till New York Times.