Gilles-Weber

Forskare får förlamad man att gå igen med högteknologiska implantat

En man som har varit förlamad i underkroppen i tio år kan nu kontrollera sina ben enbart genom att tänka på att röra dem.

År 2011 var nederländske Gert-Jan Oskam med om en motorcykelolycka som ledde till en katastrofal ryggmärgsskada, som gjorde honom förlamad från höften och nedåt.

Men med en avancerad anordning har en grupp schweiziska forskare nu gjort det möjligt för den 40-årige mannen att använda sina ben igen.

Det framgår av en studie som har publicerats i tidskriften Nature.

Forskarna beskriver hur Oskam har återfått rörligheten med hjälp av implantat, som har opererats in i hans hjärna och ryggmärg.

Operationen, som genomfördes i juli 2021, innebar att forskarna skar två cirkulära hål på var sin sida av hans kranium.

Därefter satte de in de två skivformade implantaten som trådlöst kan överföra Oskams hjärnsignaler till två sensorer, som är fastsatta vid en sorts hjälm på hans huvud.

Därifrån skickas signalerna vidare till artificiell intelligens på en dator, som via ett annat implantat i ryggmärgen översätter dem till instruktioner om att röra ben- och fotmusklerna.

Med andra ord gör anordningen det möjligt för den 40-årige mannen att kontrollera sina ben bara genom att tänka på att röra dem, och i dag kan han både stå, gå och till och med ta sig uppför en brant ramp med hjälp av en rollator.

En av de saker nederländske Gert-Jan Oskam ser mest fram emot att kunna göra igen är att stå i baren och ta en öl med sina vänner, berättar han. "Detta nöje representerar i all sin enkelhet en betydelsefull förändring i mitt liv", sade han på ett pressmöte i samband med publiceringen av forskarnas resultat.

Förbättring av kroppens naturliga nervbanor

Det har till och med visat sig att tekniken även har haft en gynnsam effekt på de nervbanor som tog skada i olyckan 2011.

Därför har Oskam också kunnat gå med hjälp av kryckor – helt utan att ha aktiverat det högteknologiska systemet. Det beror troligen på att hans förstörda nervbanor har stimulerats av anordningen under försöksperioden, förklarar forskarna.

Lyssna på forskarna när de berättar om det banbrytande resultatet här:

Operationen är en uppgradering, efter att Oskam först fick ett implantat inopererat i ryggmärgen 2017.

Efter operationen kunde han genom att lyfta hälen en aning utlösa en elektrisk impuls, som stimulerade nerverna i ryggmärgen, så att han kunde ta steg. Det kunde han genomföra därför att hans nervbanor bara var delvis kapade och han fortfarande hade lite känsel i benen.

Forskare har de senaste åren också framgångsrikt genomfört liknande operationer av andra förlamade patienter, men deras senaste bedrift utgör den första gången man någonsin har lyckats med att förbinda implantat i hjärnan med ett implantat i ryggmärgen på en människa.

Ett framsteg som gör rörelserna mycket smidigare och naturligare jämfört med tidigare försök.

Forskarnas mål är att på sikt göra tekniken tillgänglig för alla de patienter som kan vara hjälpta av den.