Shutterstock
Give julegaver.

Forskare: Den villkorslösa gåvan är en illusion

Gåvor kan användas till att manipulera andra, så när du får eller ger bort en liten julklapp har det kanske större betydelse än du tror.

Julen närmar sig och det gör och den stora julklappskarusellen också. Och vem ser inte fram emot det ögonblick då det är dags att dela ut de vackert inslagna paketen under julgranen?

Oavsett om du mest ser fram emot att ge eller få en julklapp, så finns det anledning att reflektera lite över vad det innebär.

Psykopaternas lekplats

Det att dela ut presentera vid speciella högtider är inte något nytt fenomen. Det har praktiserats i tusentals år.

Förr i tiden symboliserades gåvor av goda avsikter när människor reste och träffade främlingar på vägen. Men de har också fungerat som tillkännagivanden man och hustru emellan – eller mellan vänner.

När människor förr i tiden reste och träffade främlingar på vägen symboliserade gåvor goda avsikter. Men de har också fungerat som tillkännagivanden man och hustru emellan – eller mellan vänner.

Och så fungerar det fortfarande i hög utsträckning.

"Gåvor skapar relationer och därför är gåvor också vanligtvis det första som slopas om man kommer på kant med en vän eller en familjemedlem", förklarar Henrik Mahncke, analyschef vid danska Realdania, som har forskat i gåvor och filantropi, och fortsätter:

"På så sätt kan gåvor symbolisera både inledningen och avslutningen av en relation."

Men inte nog med att gåvor – eller snarare frånvaron av gåvor – kan bekräfta avslutningen på en relation.

De kan nämligen också användas till att manipulera och utöva strategisk kontroll över andra.

"Det sociala gåvosystemet är som skräddarsytt för psykopater", säger den norske socialantropologen och forskaren Runar Døving till Forskning.no.

Døving påpekar dessutom att stora gåvor kan få mottagaren att känna sig underlägsen, och att en del gåvogivare helt enkelt använder gåvor till att hålla kvar personer som egentligen vill lämna relationen.

"På så sätt stöder det sociologiska systemet vansinnet – det ger makt", fortsätter Døving.

Magin ska bevaras

Ska "magin" i samband med gåvogivningen bevaras, så bör kanske ett antal krav uppfyllas.

Det innebär bland annat att gåvor inte får uppfattas som en del i en byteshandel, att prisnivån inte har fastslagits i förväg, samt att elektroniska önskelistor inte är det styrande inslaget.

"Man kan bevara lite av magin genom att maskera gåvans värde eller med hjälp av tidsmässig förskjutning. Ger du exempelvis en bröllopsgåva, så förväntar du dig knappast att få en gåva tillbaka meddetsamma", säger Mahncke.

Psykopat

En psykopat saknar bland annat empati och överskattar ofta sin egen förmåga.

© Quinten de Graaf/Unsplash

Läs också:

Föreställningen att man kan ge en helt villkorslös gåva, utan att det har någon betydelse för relationen, är dock en illusion enligt Mahncke.

"Gåvor mellan två personer etablerar alltid ett maktförhållande och en relation, men det är också en del av gåvans skönhet", avslutar han.