Forskare: Den viktigaste faktorn för effektiv inlärning

Vilken är den viktigaste faktorn i effektiv inlärning? I en kommande bok om undervisning och inlärning ger en australisk forskare sitt svar på frågan, grundat ett enormt faktaunderlag.

Elever i ett klassrum
© Shutterstock

Grundskolan är föremål för evig debatt. För hur säkerställer man bästa möjliga undervisning för eleverna?

Den frågan har uppkommit oräkneliga gånger. Och antalet elever i klassrummen, skolornas begränsade resurser och kvaliteten på lärarutbildningarna tas ständigt upp som möjliga förklaringar till vad som felas.

Men den viktigaste variabeln för god inlärning är något helt annat, enligt den australiske professorn John Hattie, som bland annat har skrivit boken Visible Learning från 2008, som har fått kultstatus bland lärare i hela världen.

Omfattande efterforskning

För att förstå vilka inlärningsprinciper som är effektivast har Hattie genom åren analyserat ett så stort faktaunderlag som möjligt.

Nu kommer snart hans nya bok ut, Visible Learning – The Sequel, i vilken den australiske professorn avslöjar att den viktigaste faktorn för god undervisning rätt och slätt är lärarens engagemang.

Han skriver dessutom att eleverna måste kunna se ändamålet med undervisningen och förstå den inlärningsresa de befinner sig på.

För att komma fram till detta resultat har Hattie och hans forskarteam jämfört 2 100 metaanalyser från de senaste 40 åren mot bakgrund av 130 000 studier och 400 miljoner elever från hela världen.

"Det handlar inte om tips och knep för hur skolor enkelt kan förbättra sin genomsnittliga betygsnivå. Det handlar om att förändra inlärningskulturen och se till att lärarna älskar att undervisa och att eleverna älskar att lära", säger Hattie till internetmediet Scimex.

Och skulle man till äventyrs få för sig att utbildning inte är något för alla, så står Hattie redo med ett svar.

"Alla barn kan lära och alla kan uppskatta att lära. Det bästa en lärare kan göra är därför att ha höga förväntningar på alla elever, samt att se skillnader som möjligheter att lära ut på olika sätt. Men det gäller också att ge eleverna modet att utmana sig själva genom att sätta höga inlärningsmål", avslutar Hattie.