Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tårar - tårbank ska förklara varför vi gråter

En israelisk forskare ska bygga upp en bank av mänskliga tårar så att han kan närstudera de många miljarder molekyler som finns i de salta dropparna.

© I love images/Getty Images
Människan

Forskare bygger gigantisk tårbank

En bank med nedfrysta människotårar kommer att hjälpa forskare över hela världen. De ska lösa gåtan om varför vi gråter.

Forskarna vet oerhört lite om de salta dropparna som rinner ur våra ögonhålor när känslorna tar över.

Det tänker den israeliske forskaren Noam Sobel ändra på nu genom att bygga en tårbank så att han kan kartlägga de miljardtals molekyler som finns i våra tårar. Till vardags leder Sobel den neurobiologiska avdelningen på israeliska Weizmann Institute of Science.

Tårbanken ska, liksom andra biobanker med exempelvis blod eller urin, vara tillgängliga för forskare över hela världen så att de inte behöver spendera månader på att samla in tårar till nya forskningsprojekt.

Kvinnotårar dämpar sexlusten

I tårbanken ska Sobel förvara frystorkade tårar i olika kategorier. Kvinnors tårar ska exempelvis åtskiljas från mäns då studier visar att de innehåller ämnen som minskar mäns sexlust.

>> Lär dig mer om den senaste från vetenskapen: Prova två nummer av vår tidning och få en soldriven robot på köpet för 69:50 kronor.

Forskarna kommer även att skilja på så kallade bastårar, reflextårar och känslotårar i banken.

Bastårarna rensar och skyddar alltid dina ögon, reflextårarna kommer när du exempelvis skär lök medan känslotårarna trycker på när du överväldigas av känslor som sorg eller glädje.

Tårar lindrar smärta

Forskarna har länge försökt reda ut varför vi gråter känslotårar. De skiljer sig från övriga tårar genom att de innehåller smärtstillande hormoner.

Därför är ett av ändamålen med tårbanken att lösa mysteriet om varför vi människor är den enda arten som gråter när känslorna överrumplar oss.

Läs också:

Sjukdomar

Forskare: Därför måste vi sluta med handskakningar

7 minuter
Åldrande

Forskare: Grått hår KAN FAKTISKT återfå sin färg

4 minuter
Kroppen

Det här innehåller dina tårar

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj