Forskare avslöjar hemligheten bakom ditt morgonhumör

Du kan själv styra hur pigg och utvilad du vaknar på morgonen om du följer tre enkla råd, enligt forskare bakom studie.

Par kysser varandra
© Shutterstock

De flesta känner nog igen känslan av att slitas upp ur en djup sömn, medan väckarklockan obarmhärtigt ringer vidare.

Men varför känner du dig pigg och utvilad en del morgnar, när du knappt har energi att hitta snooze-knappen andra morgnar?

Forskare från bland annat University of California har genomfört en studie på 833 vuxna personer. Resultaten visar att du själv har makten över hur vaken du känner dig på morgonen, om du väljer tre enkla råd – som är helt oberoende av ditt genetiska arv.

Hemligheten är en trestegsraket

Försöksdeltagarna bar speciella armbandsur under två veckor, som övervakade deras fysiska aktivitet, sömnmängd och sömnkvalitet. Dessutom serverades de olika sorters frukost som noterades i ett schema tillsammans med deras tillstånd på morgonen och under dagens lopp. Forskarna mätte också deltagarnas glukosnivå i blodet.

En stor del av försökspersonerna var tvillingar, eftersom de hjälpte forskarna att sortera bort skillnader som grundades på genetik. Och siffrorna avslöjade att hemligheten bakom de energifyllda morgnarna är en trestegsraket, som inkluderar rikligt med motion dagen före, tillräckligt mycket sömn och rätt frukost.

Varje faktor har betydelse

En av forskarna bakom studien är hjärnforskaren Raaphael Vallat vid UC Berkeley. Han förklarar att var och en av de tre stegen är viktiga ingredienser om du vill vakna pigg, utvilad och inte minst redo för resten av dagen.

"Om du sover längre än du brukar kommer du att uppleva en större grad av vakenhet. Är du mer fysiskt aktiv dagen före uppnår du samma effekt. Man kan se förbättringar med varje enskild faktor", förklarar han i ett pressmeddelande.

Så många timmar behöver du minst

Den sämsta frukosten visade sig vara frukost med hög sockerhalt, som gjorde deltagarna direkt omotiverade och sömniga resten av dagen.

Den bästa starten på dagen fick deltagarna däremot om de åt en frukost full med fullkornsprodukter och grova grönsaker – så kallade komplexa kolhydrater.

Mängden sömn var, föga förvånande, förstås också viktig. Och resultaten avslöjade att mellan sju och nio timmars sömn är nödvändigt för att skaka av sig morgontröttheten.

Sömnmolekylen adenosin
© Jynto/Wikimedia Commons

Ett visst ämne styr din trötthet

Den bästa början på dagen fick deltagarna om de åt en frukost som var full av fullkornsprodukter och grova grönsaker – det vill säga så kallade komplexa kolhydrater.

Föga överraskande var mängden sömn också avgörande och resultaten avslöjade att mellan sju och nio timmars sömn var nödvändigt för att skaka av sig morgontröttheten.

Forskare: "Goda nyheter"

Varför motion ser ut att förbättra vår uppmärksamhet och förmåga att vakna när väckarklockan ringer vet forskarna inte än.

Men de poängterar ändå att just motion är en viktig nyckel till en god hälsa och ett gott humör i allmänhet.

Forskarna tror att upptäckten är en glädjande nyhet, eftersom morgontrötthet och ouppmärksamhet enligt dem kostar miljarder kronor om året i förlorad produktivitet och i värsta fall människoliv. Men deras studie visar alltså att vi själva har makten att förändra vårt sömniga öde.

"Du har själv kontroll över hur du vaknar, genom hur du väljer att strukturera ditt liv och din sömn. Du behöver inte känna dig styrd av dina gener, för det finns några mycket grundläggande och uppnåeliga saker du kan göra i dag för att förändra hur du vaknar varje morgon", berättar Raphael Vallat.