Hemligheten är en trestegsraket
Försöksdeltagarna bar speciella armbandsur under två veckor, som övervakade deras fysiska aktivitet, sömnmängd och sömnkvalitet. Dessutom serverades de olika sorters frukost som noterades i ett schema tillsammans med deras tillstånd på morgonen och under dagens lopp. Forskarna mätte också deltagarnas glukosnivå i blodet.
En stor del av försökspersonerna var tvillingar, eftersom de hjälpte forskarna att sortera bort skillnader som grundades på genetik. Och siffrorna avslöjade att hemligheten bakom de energifyllda morgnarna är en trestegsraket, som inkluderar rikligt med motion dagen före, tillräckligt mycket sömn och rätt frukost.
Varje faktor har betydelse
En av forskarna bakom studien är hjärnforskaren Raaphael Vallat vid UC Berkeley. Han förklarar att var och en av de tre stegen är viktiga ingredienser om du vill vakna pigg, utvilad och inte minst redo för resten av dagen.
"Om du sover längre än du brukar kommer du att uppleva en större grad av vakenhet. Är du mer fysiskt aktiv dagen före uppnår du samma effekt. Man kan se förbättringar med varje enskild faktor", förklarar han i ett pressmeddelande.
Så många timmar behöver du minst
Den sämsta frukosten visade sig vara frukost med hög sockerhalt, som gjorde deltagarna direkt omotiverade och sömniga resten av dagen.
Den bästa starten på dagen fick deltagarna däremot om de åt en frukost full med fullkornsprodukter och grova grönsaker – så kallade komplexa kolhydrater.
Mängden sömn var, föga förvånande, förstås också viktig. Och resultaten avslöjade att mellan sju och nio timmars sömn är nödvändigt för att skaka av sig morgontröttheten.
Den bästa början på dagen fick deltagarna om de åt en frukost som var full av fullkornsprodukter och grova grönsaker – det vill säga så kallade komplexa kolhydrater.
Föga överraskande var mängden sömn också avgörande och resultaten avslöjade att mellan sju och nio timmars sömn var nödvändigt för att skaka av sig morgontröttheten.
Forskare: "Goda nyheter"
Varför motion ser ut att förbättra vår uppmärksamhet och förmåga att vakna när väckarklockan ringer vet forskarna inte än.
Men de poängterar ändå att just motion är en viktig nyckel till en god hälsa och ett gott humör i allmänhet.
Forskarna tror att upptäckten är en glädjande nyhet, eftersom morgontrötthet och ouppmärksamhet enligt dem kostar miljarder kronor om året i förlorad produktivitet och i värsta fall människoliv. Men deras studie visar alltså att vi själva har makten att förändra vårt sömniga öde.
"Du har själv kontroll över hur du vaknar, genom hur du väljer att strukturera ditt liv och din sömn. Du behöver inte känna dig styrd av dina gener, för det finns några mycket grundläggande och uppnåeliga saker du kan göra i dag för att förändra hur du vaknar varje morgon", berättar Raphael Vallat.