Många – kanske framför allt män – fruktar nog denna dag. Dagen då håret har blivit så tunt på huvudet att man måste acceptera att det är borta för alltid.
Men nu ger ny forskning hopp om att kunna motverka det aktuella scenariot.
Forskare från Yokohama National University i Japan har nämligen i ett laboratorium lyckats odla hårsäckar som producerar hår. Och enligt forskarna ger det hopp om att kunna motverka håravfall på lång sikt.
Detta framgår av en studie som nyligen har publicerats i tidskriften Science Advances.
Hårsäckar utanför kroppen
Under många år har intresset för hårväxt som forskningsfält varit stort och forskare inom området har undersökt effekten av allt från laser och stamceller till 3D-skrivare.
I den senaste studien utvecklade gruppen av forskare fullt fungerande hårsäckar utanför kroppen med hjälp av laboratorieskapade pluripotenta musstamceller som potentiellt kan bli alla stamceller i kroppen.
Forskarna använde så kallade organoider, det vill säga små versioner av kroppens organ som odlats i ett laboratorium, för att lära sig mer om hur hår växer i hårsäckar – och inte minst hur vi kan snabba på de mekanismer som får håret att växa.
Det japanska forskarteamet tittade på två typer av celler som tros spela en viktig roll i vår hårväxt. De två celltyperna studerades i kombination med en hydrogel, som hjälper till att efterlikna förhållandena i cellernas naturliga miljö i kroppen.
Och just denna gelé verkade stärka interaktionen mellan de två celltyperna i laboratorieexperimentet, vilket enligt forskarna främjade hårsäckarnas tillväxt.
Fick håret att växa
Forskarna lyckades utveckla fullt mogna hårsäckar med hårstrån som hade växt cirka tre millimeter under en period av 23 dagar i laboratorieexperimentet.
Det skedde till och med med nästan 100 procent effektivitet, visar studien.
Dessutom fann forskarna att de kunde påverka hårfärgen genom att lägga till ett läkemedel som ökar mängden melanin, ett naturligt pigment.