Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Föds det fler pojkar än flickor?

Shutterstock

Normalt föds det i genomsitt cirka 106 pojkar på 100 flickor. Siffran är dock inte stabil utan kan påverkas av flera olika förhållanden, såsom hormoner, föroreningar och enligt vissa forskare även samlagsfrekvens. Den sista hypotesen stöder sig på den lilla övervikten av pojkar som föds, när par är sexuellt mycket aktiva, som nygifta eller soldater hemma på permission. En hög nivå av det manliga könshormonet testosteron och det kvinnliga hormonet östrogen ger av allt att döma goda chanser att få en pojke.

Män som arbetar i serviceyrken, som servitörer eller chaufförer, har en tendens att producera mindre testosteron än män i chefspositioner, vilket kan ha ett inflytande på deras barns kön. Chefer får lite fler pojkar än män i serviceyrkena. Samma tendens kan spåras hos kvinnor i ledande ställning, som också producerar mer av både det manliga och det kvinnliga könshormonet. Tidpunkten för befruktningen har också betydelse för könet. En undersökning har visat att 65 procent av de barn som tillkommer två dagar efter ägglossningen är pojkar. Det beror på en låg nivå av gonadotropinhormoner vid denna tidpunkt.

Läs också:

Människan

5 myter om män, kvinnor och graviditet

8 minuter
Teens study
Hjärnan

Hjärnan: Flickors och pojkars hjärnor fungerar olika

0 minuter
Boy and girl reading
Hjärnan

Lär sig flickor och pojkar olika?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj