Shutterstock

Fem saker du lärde dig i skolan som visade sig vara fel

"Lär dig multiplikationstabellerna för du kommer inte alltid att ha en miniräknare med dig." Även om grundskolan erbjuder otaliga guldkorn, finns det också en hel del som inte stämmer längre. Med hjälp av våra läsare har vi samlat fem höjdpunkter.

1. “Pluto är en planet”

Om du gick i skolan före millennieskiftet lärde du dig säkert att Pluto är den nionde planeten i solsystemet. Fram till 2006 var det också korrekt. Att Pluto inte längre klassificeras som en planet i dag handlar inte om att planeten har förändrats avsevärt.

Orsaken är istället att Internationella astronomiska unionen vid ett möte 2006 ändrade definitionen för planeter. Detta innebär att planeter nu definieras utifrån dessa tre parametrar:

  • De måste vara i en bana runt solen.
  • De ska vara ungefär sfäriska
  • De måste ha rensat sin väg för andra objekt

Det är den sista punkten som är orsak till att Pluto inte är en planet i dag, eftersom det fortfarande finns gott om asteroider i den iskalla himlakroppens bana.

Därför har Pluto i dag degraderats till en dvärgplanet.

En staty av Tycho Brahe på Rosenborg slott i Köpenhamn.

© Shutterstock

2. "Tycho Brahe dog av en brusten urinblåsa"

"Skynda dig på toaletten så att det inte går som för Tycho Brahe". Den danska astronomens plötsliga död har ibland använts som ett skräckexempel för att få elever att på toaletten i tid.

Men det är en myt att Tycho Brahe dog av en sprängd urinblåsa eftersom han väntade för länge med att gå på toaletten.

Om en person försöker hålla sig trots smärtan i urinblåsan kommer nervsystemet så småningom att ställa sig över befallningen vilket gör att personen kissar i byxorna.

Visserligen kan urinblåsan brista i mycket berusade individer, eftersom alkohol kan sätta alla normala kroppsfunktioner ur spel – inklusive känslan av att man måste kissa. Det händer dock extremt sällan.

Om en urinblåsa spricker rinner urinen ut i bukhålan. Det är smärtsamt, men vanligtvis ofarligt, eftersom läkare i dag kan pumpa ut vätskan och reparera skadorna.

Enligt den senaste forskningen tyder det på att Tycho Brahe dog av njursvikt.

Även om äpplet hjälpte till genom att inspirera Newton fick han det inte i huvudet.

© Shutterstock

3. "Newton upptäckte gravitationen efter att ha fått ett äpple i huvudet"

Du har säkerligen hört historien. Att Isaac Newton fick idén om gravitation när han filosoferade under ett äppelträd och plötsligt träffades av ett äpple i huvudet.

Berättelsen är delvis sann.

För enligt William Stukeleys biografi om Isaac Newton från 1752 sa Newton till Stukeley att det var ett fallande äpple som fick honom att fundera över varför äpplen alltid faller vinkelrätt mot marken.

Men en sak är att fallande äpplen har inspirerat Newtons gravitationsteori. Att äpplet däremot har träffat Newton i huvudet är en myt.

Innan mobiltelefonen uppfanns var en miniräknare ännu viktigare än vad den är i dag.

© Shutterstock

4. "Du kommer inte alltid att ha en miniräknare med dig"

När matteläraren skulle försvara otaliga timmars tragglande av multiplikationstabeller var förklaringen ofta att man inte kunde förvänta sig att ha tillgång till en miniräknare hela tiden.

Till matematiklärarens försvar var uppfinningen av mobiltelefonen också ganska svår att förutspå.

Kinesiska muren är en gigantisk sevärdhet. Men den går inte att se från rymden.

© Shutterstock

5. ”Du kan se Kinesiska muren från månen”

Med sin længde på 6.000 kilometer er Den kinesiske mur et imponerende bygningsværk, der i dag - flere tusinde år efter den blev bygget - stadig er forholdsvis intakt.

Men stor nok til, at man kan se den fra rummet med det blotte øje, er den ikke. Til det er muren både for smal og går for meget i ét med landskabet.

Det bekræfter astronaut Chris Hadfield, der har brugt adskillige måneder på den Internationale Rumstation.

Med sin längd på 6 000 kilometer är Kinesiska muren en imponerande byggnad som i dag – tusentals år efter att den byggdes – fortfarande är relativt intakt.

Men att den skulle vara tillräckligt stor för att ses från rymden med blotta ögat stämmer inte. Muren är både för smal och är till mångt och mycket inbäddad i landskapet.

Detta bekräftas av astronauten Chris Hadfield, som tillbringat flera månader på Internationella rymdstationen.