Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Akne

Fem inflammerade saker du inte visste om finnar

En giftig cocktail av döda hudceller och en harmlös bakterie. Det är receptet på finnar. I värsta fall kan blandningen hamna i hjärnan. Läs fem inflammerade fakta om tonåringarnas värsta plåga.

Shutterstock

1. Bakterie leder till finnar

© Henning Dalhoff

Akne uppstår på grund av bakterien Propionibacterium acnes, som lever hos i hårsäcken och få näring av hudens fett.

Tonåringar har många hormoner. De manliga könshormonerna – som flickor också har – får talgkörtlar att producera mer fett och hudceller att dela sig snabbare.

De döda hudcellerna blockerar hårsäckens öppning så att bakterierna stängs in och växer explosivt. Immunförsvaret skickar därför vita blodkroppar till området. Det resulterar i en inflammation och gör att finnen blir gul.

2. Man dog av finne i hjärnan

© Lorenzo Zaffiri et al.

2013 fick en 79-årig man en allvarlig bihåleinflammation. Läkarna upptäckte att inflammationen berodde på aknebakterien, som hade spritt sig till hjärnan. Skanningar avslöjade en bordtennisbollstor böld i frontalloben.

3. 633 miljoner har finnar

Akne är den åttonde vanligaste sjukdomen i världen och 633 miljoner av sjukdomen. Värst är det för tonåringar – 80-90 procent av dem plågas av finnar.

4. Fet mat ger inte finnar

© Shutterstock

Man får inte finnar av fet mat. Flera forskningsprojekt har däremot visat att snabba kolhydrater i exempelvis vitt mjöl ökar mängden insulin, som ger mer manligt könshormon och hudfett. Båda dessa leder till finnar.

5. Luft gör pormaskar svarta

© Shutterstock

Pormaskar – en mild form av akne – är små vita och svarta upphöjningar på huden.

De svarta kallas också för öppna pormaskar, eftersom proppen av döda hudceller överst i hårsäcken inte är tät, vilket gör att luft tränger in. När fettet utsätts för syre blir det svart. Därför kan det inte tvättas bort.

Läs också:

Hjärnan

SYNVILLA: Kan du inte heller se samtliga tolv prickar?

3 minuter
Kroppen

Forskare: Därför får du finnar

3 minuter
Donald Trump pekar på sin hjärna
Hjärnan

USA är tudelat: Splittringen sitter även i hjärnan

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj