Shutterstock
Akne

Fem inflammerade saker du inte visste om finnar

En giftig cocktail av döda hudceller och en harmlös bakterie. Det är receptet på finnar. I värsta fall kan blandningen hamna i hjärnan. Läs fem inflammerade fakta om tonåringarnas värsta plåga.

1. Bakterie leder till finnar

© Henning Dalhoff

Akne uppstår på grund av bakterien Propionibacterium acnes, som lever hos i hårsäcken och få näring av hudens fett.

Tonåringar har många hormoner. De manliga könshormonerna – som flickor också har – får talgkörtlar att producera mer fett och hudceller att dela sig snabbare.

De döda hudcellerna blockerar hårsäckens öppning så att bakterierna stängs in och växer explosivt. Immunförsvaret skickar därför vita blodkroppar till området. Det resulterar i en inflammation och gör att finnen blir gul.

2. Man dog av finne i hjärnan

© Lorenzo Zaffiri et al.

2013 fick en 79-årig man en allvarlig bihåleinflammation. Läkarna upptäckte att inflammationen berodde på aknebakterien, som hade spritt sig till hjärnan. Skanningar avslöjade en bordtennisbollstor böld i frontalloben.

3. 633 miljoner har finnar

Akne är den åttonde vanligaste sjukdomen i världen och 633 miljoner av sjukdomen. Värst är det för tonåringar – 80-90 procent av dem plågas av finnar.

4. Fet mat ger inte finnar

© Shutterstock

Man får inte finnar av fet mat. Flera forskningsprojekt har däremot visat att snabba kolhydrater i exempelvis vitt mjöl ökar mängden insulin, som ger mer manligt könshormon och hudfett. Båda dessa leder till finnar.

5. Luft gör pormaskar svarta

© Shutterstock

Pormaskar – en mild form av akne – är små vita och svarta upphöjningar på huden.

De svarta kallas också för öppna pormaskar, eftersom proppen av döda hudceller överst i hårsäcken inte är tät, vilket gör att luft tränger in. När fettet utsätts för syre blir det svart. Därför kan det inte tvättas bort.