Får du upp pulsen i 15–30 minuter varje dag?

Denna artikel innehåller reklam.

Du har säkert hört det otaliga gånger förr:

  • Rör på dig.
  • Ät hälsosamt.

När man läser på det här sättet verkar det så enkelt att anamma och inga konstigheter alls. Det verkliga livet visar dock en annan bild: Många av oss utför inte aktiviteter som höjer pulsen någon gång under dagen. Det behöver inte alltid handla om att åka till gymmet, det kan lika gärna vara att välja trappan framför hissen eller cykla till jobbet.
Forskningen visar att det faktiskt är den så kallade vardagsmotionen som gör mest nytta. Om man får in några tusentals steg per dag och samtidigt utför en aktivitet som får en lite andfådd har man lagt en bra grund till ett långt och hälsosamt liv. Det i kombination såklart med nyttig mat, frukt och grönsaker.
Är du nyfiken på hur du kan få in mer motion i din vardag? Det är faktiskt lättare än vad du tror. I denna artikel kollar vi på både de långsiktiga och kortsiktiga fördelarna med vardagsmotion, samt vad du kan göra för att få upp pulsen i minst 15 minuter varje dag.

Fördelar här och nu, samt genom hela livet

Våra kroppar är byggda för motion. Att vara fysiskt aktiv var på stenåldern en nödvändighet, och även om vårt samhälle moderniseras löpande, är just den regelbundna motionen något som alla människor bör prioritera i hög grad även idag.
Rekommendationerna om hur exakt många steg man ska hinna med varje dag för att uppnå maximal hälsoeffekt varierar. Det viktigaste att fokusera på är därför flåset som kommer av till exempel en rask promenad eller att gå alla trappsteg upp till fjärde våningen - och att man får upp pulsen regelbundet.
Forskningen visar nämligen också att även om du tränar tre gånger i veckan, men har ett stillasittande jobb och inte rör på dig särskilt mycket de övriga fyra dagarna, får du inte tillräckligt med motion i din vardag.
Vardagsmotion är därför livsviktigt och ger dig massvis av fördelar här och nu, men även på lång sikt. De mest uttalade fördelarna är:

  • Rörelse utsöndrar till exempel dopamin och serotonin, som är signalsubstanser från hjärnan. Dessa gör att du känner dig gladare, samt minskar avsevärt risken för depression. Det är därför många får ny energi av att komma ut i friska luften och gå lite.
  • Även endorfiner frigörs i hjärnan vid motion, och de är med till att minska stresskänslor och förbättra immunförsvaret.
  • Du sover bättre samt ökar din koncentrationsförmåga och kreativitet.
  • Ditt minne blir faktiskt bättre av att motionera - när du rör på dig gör du därför inte bara din kropp en tjänst, utan även din hjärna.
  • Din balans förbättras och ditt skelett blir starkare. På lång sikt är det bevisat att motion i vardagen kan minska risken för sjukdomar markant. Det är främst sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, diabetes typ 2, demens och vissa former av cancer, men även psykiska sjukdomar såsom ångest och stress.

Många bäckar små

Nu när vi vet allt detta, och de flesta av oss visste säkerligen redan innan att motion har många fördelar, kommer den stora frågan: Varför gör vi inte något åt saken? Varför är det så svårt för oss att få in den där livsviktiga vardagsmotionen, som vi vet i slutändan kan hjälpa oss att få ett längre liv?
Många människor nickar nog igenkännande när vi säger att det handlar om tid. Du känner förmodligen att du inte har tillräckligt med tid att avsätta till motion, då det finns så många andra områden i ditt liv som kräver din koncentration och energi. Visst kan du gå en snabb promenad när du kommer hem efter jobbet - men då kanske något som behöver göras där hemma haltar efter och ger dig stress.
I grund och botten handlar det om att skapa en vana omkring vardagsmotion. Vissa dagar handlar det om att cykla till jobbet, gå av en hållplats tidigare när du åker buss, ta en promenad på lunchen eller gå på löpbandet i 20 minuter. Andra dagar räcker det med att variera mellan stående och sittande när du jobbar, stå upp varje gång du pratar i telefon eller skriver sms, lek med barnen när ni besöker parken eller gå till affären om det ändå bara är några småsaker du ska köpa.
Ett nytt tänk och nya vanor bidrar till slut att man gör saker per automatik, utan att det känns som sysslor som ska avklaras eller som något tidskrävande.

En vinnande kombination

Även om vardagsmotion hjälper otroligt mycket till att hålla kroppen i trim finns det också andra saker som är viktiga att komma ihåg för ditt välbefinnande. Att få i sig varierad och hälsosam mat är minst lika viktigt för att ge din kropp den näring och energi som den behöver.
Det är också värt att prioritera ergonomiska kontorsmöbler om du som många andra jobbar helt- eller delvis hemifrån, samt investera i en säng av hög kvalitet när din kropp ska restituera varje natt. Du finner ett stort utbud av kvalitetsmöbler hos vidaXL.