Dina ögon bombarderas dagligen med bilder och hjälper dig varje dag att navigera rätt var du än befinner dig. Därför vill du säkert också vårda dem så att de fungerar bra så länge som möjligt.
Men hur gör du det på bästa sätt? Vi har talat med två överläkare och professorer i ögonsjukdomar som ger dig svaren här. Enligt dem finns det i synnerhet ett vanligt missförstånd när det gäller att skydda av dina ögon.
Henrik Vorum är överläkare och klinisk professor vid Aalborgs universitetssjukhus ögonavdelning och specialist på ögonsjukdomar vid den hälsovetenskapliga fakulteten vid Aalborgs universitet.
Med flera årtiondens erfarenhet i de komplicerade organen i ditt ansikte vet han om någon vad du kan göra för att hålla dina ögon så friska som möjligt under så lång tid som möjligt.
Ett av de vanliga missförstånden är att solglasögon gör någon stor skillnad vad gäller de UV-strålar som träffar ögat och minskar risken att utveckla ögonsjukdomar som exempelvis grå starr eller cancer i ögat.
Det här kan du själv göra för att sköta din syn
Det finns en hel del du kan göra för att hålla dina ögon friska så länge som möjligt. De här råden kommer från Henrik Vorum, som är överläkare och professor.
- Undvik rökning: En av de vanligaste orsakerna till nedsatt syn i västvärlden är det som till vardags kallas åldersförändringar i gula fläcken, även känt som AMD. Rökning kan öka risken att få sjukdomen, men forskarna vet inte varför. En av teorierna är att cigaretterna antingen påverkar de små fina blodkärlen inuti ögat eller immunförsvaret.
- Ta pauser från skärmen och titta ut genom fönstret: Antalet närsynta personer i världen ökar stadigt. Forskarna vet inte med säkerhet varför. Men en misstanke är att så kallat närarbete, då vi sitter framför en datorskärm eller en mobiltelefon, kan vara orsaken i kombination med ärftlighet. Därför har Henrik Vorum ett enkelt råd: Se till att ta en paus från skärmen ungefär en gång i halvtimmen och titta långt ut genom fönstret. På så sätt hjälper du ditt att både slappna av i så kallad ackumuleringsvila, samtidigt som du får ljus vilket också kan ha betydelse vad gäller närsynthet.
- Använd skyddsglasögon: Det kan låta banalt. Men varje år sker det ett stort antal skador med fyrverkerier och främmande kropp av metall, därför att vi glömmer att sätta på oss skyddsglasögonen när vi skjuter med krut eller arbetar vid exempelvis vinkelslipar och metallföremål som slås ihop.
- Håll koll på ditt blodtryck: Ett extremt förhöjt blodtryck kan ha negativ effekt på din syn, eftersom de små, fina blodkärlen tillhör de första som drabbas.
- Gå på kontroller: Det finns smygande sjukdomar i ögat som du inte nödvändigtvis själv känner av. En av dem är grön starr som beror på att trycket i ögat är för högt. Därför är det viktigt att du själv ser till att testa trycket i ögonen hos en optiker med jämna mellanrum, exempelvis i samband med att du får nya glasögon. Om du har någon nära släkting som lider av grön starr gör du klokt i att gå på kontroller hos en ögonläkare en gång om året.
Forskare: "Försvinnande liten skillnad"
Grå starr är en av de vanligaste orsakerna till nedsatt syn i världen och beror på att ögats lins långsamt blir oklar och genomskinligheten avtar.
En av misstankarna är att UV-strålning orsakar en stor del av fallen. Men det innebär inte att du kan avhjälpa risken genom att använda solglasögon, förklarar Henrik Vorum.
"Många studier i världen har visat att solglasögon bara kan göra en försvinnande liten skillnad under ett långt liv. UV-strålarna stoppas faktiskt redan ute vid hornhinnan och når inte ens fram till linsen, så det har mycket lite betydelse för alla utom dem som vill sälja solglasögonen till dig", säger han.
Sjukdomar förvränger synen
Många olika ögonsjukdomar kan leda till blindhet. Klumpar i linsen gör exempelvis synen suddig medan brustna blodkärl på näthinnan får dig att se mörka fläckar.

Brytningsfel ger oskarpt fokus
Vid brytningsfel som närsynthet, långsynthet och ålderssynthet fokuseras ljuset inte på näthinnan, antingen på grund av ögats form eller för att linsen är oelastisk.

Diabetespatienter ser mörka fläckar
Ungefär var tredje diabetespatient utvecklar retinopati. Det oreglerade blodsockret skadar näthinnans blodkärl, vilket orsakar bristningar som framträder som mörka fläckar.

Övertryck i ögat ger tunnelseende
När ögat inte kan tömmas på vätska uppstår ett övertryck som skadar synnerven, vilket gör att synfältet smalnar av. Det kallas glaukom och är en vanlig åkomma bland äldre.

Oklar lins gör synen suddig
Linsen blir oklar när naturliga proteiner i linsen bryts ner och bildar klumpar. Grå starr, som sjukdomen kallas, kan förändra färgseendet och göra synen suddig, särskilt i svagt ljus.

Förkalkning bryter ner ögats skarpa punkt
De ljuskänsliga cellerna sitter extra tätt i näthinnans gula fläck (makula), där synen är skarpast. Förkalkning kan leda till ärrbildning och ge en fläck (AMD) mitt i
synfältet.

Stroke får halva synfältet att försvinna
Stroke, det vill säga hjärninfarkt (blodpropp) eller hjärnblödning, kan förstöra delar av syncentrum. Då kan den drabbade bli helt blind i halva synfältet.
Tore Bek, som är professor i ögonsjukdomar och överläkare vid Århus universitetssjukhus, delar den uppfattningen. Han har bland annat forskat i sjukdomar i näthinnan och synnerven och förklarar att ögat är byggt för att stänga ute UV-strålarna.
"Ögonen är konstruerade så att de själva kan reglera det. Utsätts man för kraftig belysning, så sluter man ögonen reflektoriskt. Det vet vi alla. Om vi tittar upp mot solen, så vänder man bort blicken eller sluter eller ögonen", säger han.
Men det innebär inte att solglasögonen inte har någon betydelse för den enskilde, eftersom de ofta hjälper till genom att eliminera det Tore Bek kallar ett "subjektivt besvär".
"När du är ute och går i solen utan solglasögon så kisar du så att ögonen blir små. Det kan ju ge ett spänningstillstånd i ansiktet som det kan vara skönt att slippa", säger han.
Ett annat missförstånd är att cancer i ögonen, kallat malignt melanom, också beror på ultravioletta strålar. Men de har inget samband med den sällsynta cancerformen.
Däremot kan du minska risken för cancer i området kring ögonen genom att dölja dem bakom de tonade glasen.
"Huden kring ögonen som täcks av solglasögon utsätts för mindre sol och löper därmed också mindre risk att utveckla hudcancer. Men det har ju varken något med synen eller ögonen att göra", påpekar Tore Bek.