Shutterstock
Öga

Experter: Vanligt skydd för ögonen gör ingen skillnad

Solglasögon syns överallt i stadsbilden, men enligt experter de gör inte egentligen någon större skillnad för dina ögon. Däremot finns det andra saker du kan göra för att vårda din syn.

Dina ögon bombarderas dagligen med bilder och hjälper dig varje dag att navigera rätt var du än befinner dig. Därför vill du säkert också vårda dem så att de fungerar bra så länge som möjligt.

Men hur gör du det på bästa sätt? Vi har talat med två överläkare och professorer i ögonsjukdomar som ger dig svaren här. Enligt dem finns det i synnerhet ett vanligt missförstånd när det gäller att skydda av dina ögon.

Henrik Vorum är överläkare och klinisk professor vid Aalborgs universitetssjukhus ögonavdelning och specialist på ögonsjukdomar vid den hälsovetenskapliga fakulteten vid Aalborgs universitet.

Med flera årtiondens erfarenhet i de komplicerade organen i ditt ansikte vet han om någon vad du kan göra för att hålla dina ögon så friska som möjligt under så lång tid som möjligt.

Ett av de vanliga missförstånden är att solglasögon gör någon stor skillnad vad gäller de UV-strålar som träffar ögat och minskar risken att utveckla ögonsjukdomar som exempelvis grå starr eller cancer i ögat.

Det här kan du själv göra för att sköta din syn

Forskare: "Försvinnande liten skillnad"

Grå starr är en av de vanligaste orsakerna till nedsatt syn i världen och beror på att ögats lins långsamt blir oklar och genomskinligheten avtar.

En av misstankarna är att UV-strålning orsakar en stor del av fallen. Men det innebär inte att du kan avhjälpa risken genom att använda solglasögon, förklarar Henrik Vorum.

"Många studier i världen har visat att solglasögon bara kan göra en försvinnande liten skillnad under ett långt liv. UV-strålarna stoppas faktiskt redan ute vid hornhinnan och når inte ens fram till linsen, så det har mycket lite betydelse för alla utom dem som vill sälja solglasögonen till dig", säger han.

Sjukdomar förvränger synen

Många olika ögonsjukdomar kan leda till blindhet. Klumpar i linsen gör exempelvis synen suddig medan brustna blodkärl på näthinnan får dig att se mörka fläckar.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Brytningsfel ger oskarpt fokus

Vid brytningsfel som närsynthet, långsynthet och ålderssynthet fokuseras ljuset inte på näthinnan, antingen på grund av ögats form eller för att linsen är oelastisk.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Diabetespatienter ser mörka fläckar

Ungefär var tredje diabetespatient utvecklar retinopati. Det oreglerade blodsockret skadar näthinnans blodkärl, vilket orsakar bristningar som framträder som mörka fläckar.

Övertryck i ögat ger tunnelseende

När ögat inte kan tömmas på vätska uppstår ett övertryck som skadar synnerven, vilket gör att synfältet smalnar av. Det kallas glaukom och är en vanlig åkomma bland äldre.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Oklar lins gör synen suddig

Linsen blir oklar när naturliga proteiner i linsen bryts ner och bildar klumpar. Grå starr, som sjukdomen kallas, kan förändra färgseendet och göra synen suddig, särskilt i svagt ljus.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Förkalkning bryter ner ögats skarpa punkt

De ljuskänsliga cellerna sitter extra tätt i näthinnans gula fläck (makula), där synen är skarpast. Förkalkning kan leda till ärrbildning och ge en fläck (AMD) mitt i
synfältet.

© GARO/PHANIE/SPL & Mark Airs

Stroke får halva synfältet att försvinna

Stroke, det vill säga hjärninfarkt (blodpropp) eller hjärnblödning, kan förstöra delar av syncentrum. Då kan den drabbade bli helt blind i halva synfältet.

Tore Bek, som är professor i ögonsjukdomar och överläkare vid Århus universitetssjukhus, delar den uppfattningen. Han har bland annat forskat i sjukdomar i näthinnan och synnerven och förklarar att ögat är byggt för att stänga ute UV-strålarna.

"Ögonen är konstruerade så att de själva kan reglera det. Utsätts man för kraftig belysning, så sluter man ögonen reflektoriskt. Det vet vi alla. Om vi tittar upp mot solen, så vänder man bort blicken eller sluter eller ögonen", säger han.

Men det innebär inte att solglasögonen inte har någon betydelse för den enskilde, eftersom de ofta hjälper till genom att eliminera det Tore Bek kallar ett "subjektivt besvär".

"När du är ute och går i solen utan solglasögon så kisar du så att ögonen blir små. Det kan ju ge ett spänningstillstånd i ansiktet som det kan vara skönt att slippa", säger han.

Ett annat missförstånd är att cancer i ögonen, kallat malignt melanom, också beror på ultravioletta strålar. Men de har inget samband med den sällsynta cancerformen.

Däremot kan du minska risken för cancer i området kring ögonen genom att dölja dem bakom de tonade glasen.

"Huden kring ögonen som täcks av solglasögon utsätts för mindre sol och löper därmed också mindre risk att utveckla hudcancer. Men det har ju varken något med synen eller ögonen att göra", påpekar Tore Bek.