© SilkLab/Tufts University

En sensor på tänderna håller koll på din kost

Har du fått i dig för mycket salt? Ett forskarteam har utvecklat en liten sensor som du kan placera på tanden och få svar på frågan.

11 oktober 2018 av Redaktionen

Le mot en detektor och din mobiltelefon berättar vad du har ätit. Det blir verklighet med en nyutvecklad sensor som ­mäter innehållet av vissa ämnen som vi vill minska mängden av i vår kost, exempelvis socker, salt och alkohol.

Sensorn, som utvecklats av ­forskare vid Tufts University, USA, ­mäter två kvadratmillimeter och ska monteras på en tand. 

Den är konstruerad som en sandwich, i vilken det mittre lagret består av ett absorberande material som suger upp ämnen från saliv i munhålan. Materialet ­omges av guldramar på alla sidor. 

Behöver inte ström

Sensorn har ingen elektronik inbyggd och behöver därför inte någon ström för att kunna fungera. När den ska avläsas skickas radiovågor med vissa frekvenser mot den. Därefter registreras de radiovågor som reflekteras tillbaka. 

Om materialet i sensorn har sugit upp salt från munhålan ändrar det struktur så att det reflekterar radio­vågorna på ett annat sätt än om det inte finns något salt i munnen. 

Guldramen fungerar som en resonator som förstärker radiovågorna. Mönstret i de reflekterade radiovågorna analyseras av en detektor, och resultatet kan skickas vidare till användarens mobiltelefon. 

Kan anpassas efter dina behov

Forskarna framhäver två saker: 

Uppfinningen är lätt att montera, enkel och liten, vilket gör att användaren inte besväras av den, och dessutom är den böjlig. 

Det absorberande lagret kan också bytas ut och reagera på andra ämnen så att sensorn kan anpassas till den enskildes behov.

Cirka 6 000

Så många smaklökar har varje person framför allt på tungan. Varje -smaklök innehåller 5-18 smakceller och de bidrar till att avgöra vilken smak vi känner.


Följ med i den tekniska utvecklingen

Tekniker bygger transistorer små som atomer, raketer landar rätstående på jorden och artificiell intelligens har bättre omdöme än människor.

Den tekniska utvecklingen har aldrig gått så snabbt och varje dag blir vår värld alltmer avancerad och svår att förstå. Med en prenumeration på Illustrerad Vetenskap får du både förklaringarna och de fascinerande historierna bakom dagens största ingenjörsbedrifter.

Du får två nummer av Illustrerad Vetenskap och en trådlös högtalare för bara 79 kronor (inkl. porto) HÄR.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: