En sensor på tänderna håller koll på din kost

Har du fått i dig för mycket salt? Ett forskarteam har utvecklat en liten sensor som du kan placera på tanden och få svar på frågan.

© SilkLab/Tufts University

Le mot en detektor och din mobiltelefon berättar vad du har ätit. Det blir verklighet med en nyutvecklad sensor som ­mäter innehållet av vissa ämnen som vi vill minska mängden av i vår kost, exempelvis socker, salt och alkohol.

Sensorn, som utvecklats av ­forskare vid Tufts University, USA, ­mäter två kvadratmillimeter och ska monteras på en tand.

Den är konstruerad som en sandwich, i vilken det mittre lagret består av ett absorberande material som suger upp ämnen från saliv i munhålan. Materialet ­omges av guldramar på alla sidor.

Behöver inte ström

Sensorn har ingen elektronik inbyggd och behöver därför inte någon ström för att kunna fungera. När den ska avläsas skickas radiovågor med vissa frekvenser mot den. Därefter registreras de radiovågor som reflekteras tillbaka.

Om materialet i sensorn har sugit upp salt från munhålan ändrar det struktur så att det reflekterar radio­vågorna på ett annat sätt än om det inte finns något salt i munnen.

Guldramen fungerar som en resonator som förstärker radiovågorna. Mönstret i de reflekterade radiovågorna analyseras av en detektor, och resultatet kan skickas vidare till användarens mobiltelefon.

Kan anpassas efter dina behov

Forskarna framhäver två saker:

Uppfinningen är lätt att montera, enkel och liten, vilket gör att användaren inte besväras av den, och dessutom är den böjlig.

Det absorberande lagret kan också bytas ut och reagera på andra ämnen så att sensorn kan anpassas till den enskildes behov.