Shutterstock

Efter 15 år: Forskare reder ut mysteriet kring "omvänd déjà vu"

Detta märkliga fenomen kan uppstå i en situation som borde vara välkänd, men som ändå är mycket ovan.

I en värld av kognitiva egenheter och popkulturella referenser personifieras fenomenet "jamais vu" på ett osannolikt men minnesvärt sätt i Bart Simpsons eviga kamp med att skriva samma mening flera gånger på Springfield Elementary Schools griffeltavla i den legendariska TV-serien "The Simpsons".

Vi har nog alla varit med om att säga ett ord om och om igen tills det på något märkligt sätt förlorar sin betydelse.

Och det är just vad jamais vu är.

Det är känslan av att något du är mycket bekant med plötsligt är helt främmande för dig. Omvänt beskriver déjà vu en känsla av igenkänning av något som faktiskt är nytt eller främmande.

I 15 år har forskare vid University of St Andrews och Université Grenoble Alpes undersökt vad som ligger bakom jamais vu, som enligt dem inte förekommer lika ofta som déjà vu.

Forskarnas funderingar kring jamais vu uppkom 2003 när en av huvudförfattarna till studien märkte att de rader han hade fått i uppgift att skriva upprepade gånger som straff i gymnasiet, framkallade en konstig känsla av att han faktiskt inte var i rummet och skrev orden på tavlan.

Vanliga ord "kändes inte äkta"

I vardagen tycks jamais-vu kunna framkallas av upprepningar eller stirrande.

Forskarna bad därför ett antal studenter att skriva samma ord – till exempel "gräs" – om och om igen så snabbt som möjligt. De berättade för eleverna att de fick sluta om det gjorde ont i handen, om de blev uttråkade – eller om de fick en konstig känsla inombords.

70 procent av dem gjorde uppehåll minst en gång under tolv försök, därför att de fick en konstig känsla som stämde överens med definitionen av jamais vu. Detta hände i genomsnitt efter en minut och efter att ha skrivit ordet 33 gånger.

Eleverna beskrev hur "ord förlorar sin betydelse ju mer man tittar på dem” och att "orden inte verkade verkliga därför att det ser ut som om det inte riktigt är ett ord längre".

Hjärnan hindrar dig från onödiga upprepningar

Om man ber någon att upprepa något om och om igen, så upplever de ofta att det blir meningslöst och förvirrande.

Detta kan enligt forskarna bero på att hjärnan hjälper oss att undvika onödiga upprepningar genom att få något som vi fokuserar för mycket på att verka overkligt..

"Jamais vu är en signal till dig om att något har blivit för automatiskt, för flytande, för repetitivt. Det hjälper oss att hoppa ur den process vi befinner oss i – och känslan av overklighet blir en verklighetskontroll som hjärnan själv gör", skriver studiens huvudförfattare Akira O'Connor, lektor i psykologi vid University of St. Andrews, och Christopher Moulin, professor i kognitiv neuropsykologi vid Université Grenoble Alpes, i ett pressmeddelande.

Även om jamais vu kan kännas obehagligt och, i de lindrigaste fallen, bara konstigt, kan fenomenet se till att vi riktar vår uppmärksamhet på det vi bör ägna oss åt, i stället för att förlora oss i monotona aktiviteter under för lång tid.