Shutterstock

Duellen: Vad innehåller mest bakterier – hundpäls eller helskägg?

Hundar rullar runt i klibbiga saker och stinker när de blir blöta. Men hur ohygienisk är deras päls egentligen jämfört med ett välvuxet helskägg?

Helskägg innehåller fler skadliga bakterier än hundpäls. Detta enligt en studie utförd av en grupp forskare vid Hirslanden Klinik St. Anna i Schweiz.

Kliniken använder samma MR-skanner för att undersöka både hundar och människor och ville ta reda på om det var hygieniskt ansvarsfullt.

Till deras stora förvåning var det inte bara försvarligt – hundarna var faktiskt mer hygieniska än skäggiga män.

39 procent av helskäggen är farliga för hälsan

Forskarna tog prover från 18 helskägg och 30 halspälsar – ett av de mest ohygieniska områdena på hunden. Båda grupperna var brett representerade med män i åldrarna 18-76 år och 16 olika hundraser.

Därefter undersökte forskarna den totala mängden bakterier i proverna.

Resultatet gick inte att ta fel på – sju av 18 helskägg innehöll potentiellt skadliga bakterier. Som jämförelse innehöll bara fyra av de 30 hundpälsarna farliga bakterier.

Högt bakterieinnehåll

Samtliga helskägg och 23 av 30 hundpälsar hade ett högt bakterieinnehåll. De övriga sju hundpälsarna innehöll en måttlig mängd mikrober.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Renlighet

MRT-skannern för både hundar och människor hade färre bakterier än skannrar för enbart människor – troligen på grund av ett större fokus på rengöring.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Skadliga bakterier

I 7 av 18 prover från helskägg hittades sjukdomsframkallande bakterier, medan detta bara var fallet i fyra av 30 hundpälsar.

Shutterstock & Lotte Fredslund

Infektionsrisk

I två av helskäggen och en hundpäls hittades bakterien Staphylococcus aureus, som kan orsaka allvarliga infektioner om den kommer in i blodomloppet.

Shutterstock & Lotte Fredslund