Du delar detta "otäcka" med dina rumskompisar

En av de största studierna på området avslöjar att du delar mycket mer med dina rumskompisar än du kanske har lust med.

Toalettpapper, tallrikar och fjärrkontroller. Det är ingen hemlighet att du delar en hel del med de människor du delar bostad med.

Men kanske delar ni mer än du tänker dig – eller har lust med för den delen.

I en studie från Trentos universitet i Italien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature, har forskare gått igenom resultaten från 31 tidigare studier av människor som bor under samma tak – utspridda över 20 olika länder. Och resultaten var uppseendeväckande.

Familjära avföringsprover

En av de största frågorna som forskarna ville hitta svaret till var hur det mikroskopiska samhället av organismer och bakterier som bor i mängder i vår munhåla och mellan våra tarmväggar överförs från person till person – både över generationsgränser och mellan människor som bor nära varandra.

Därför tröskade de igenom inte mindre än 10 000 prover av saliv och avföring från olika länder i Europa, Nord- och Sydamerika, Afrika och Asien. Alla bakteriestammar i proverna hade kartlagts genetiskt, och forskarna hade dessutom tillgång till information om huruvida provernas ursprungliga ägare exempelvis var släkt, partner, sambor eller vänner med varandra.

Delar upp emot en tredjedel

Studien är en av de största som någonsin har gjorts av hur små, bakteriella invånare flyttar runt mellan våra kroppar. Och resultaten bekräftar att det första utbytet av tarmbakterier sker när vi föds, och att den överföringen är så långvarig att bakterier från mammornas tarmar fortfarande kan finnas i äldre människor.

Ett av de mer uppseendeväckande resultaten var att sambor inom samtliga studier delade upp emot tolv procent av de bakteriestammar som finns i tarmen och hela 32 procent av de bakteriestammar som finns i munnen. Vi delar alltså, enligt studien, nästan en tredjedel av våra munbakterier med dem vi bor ihop med. Det kan jämföras med att personer inom samma befolkning, som inte bodde på samma adress, bara delade tre procent av sina munbakterier.

Kan ha betydelse för vår hälsa

Resultaten visar hur vanligt det är att överföra bakterier till andra, trots att vi varken kysser varandra eller har sex. Det förklarar Nicola Segata vid Trentos universitet, en av forskarna bakom studien, för New Scientist.

Dessutom tror forskarna att själva överföringen av bakterier kan ha stor betydelse för vår hälsa i allmänhet. Men inte nödvändigtvis på ett negativt sätt. Det förklarar försteförfattaren bakom studien Mireia Valles Colomer vid Trentos universitet.

"Mångfald är positivt för våra mikrobiomer så vi anser inte att vi bör förhindra överföring. Social kontakt kan vara en källa till gynnsamma belastningar för våra mikrobiom", talar hon om för Illustrerad Vetenskap.