Ditt kroppsspråk gör dig smartare

Behöver du tänka klarare, öka din koncentration eller komma ihåg bättre? Se då till att placera armar och ben i rätt position.

Topbillede kropssprog

1. Bli smartare med korslagda armar

Det spelar faktiskt roll om du sitter med armarna i kors eller låter dem ligga avslappnat på låren när du ska lösa ett problem.

I en studie på University of Rochester skulle försökspersoner bilda så många ord som möjligt utifrån samma bokstäver. När de hade armarna i kors var de mer ihärdiga för att lösa uppgiften och hittade 21 procent fler ord.

Enligt forskarna beror det sannolikt på att hjärnan kopplar samman den hållningen med ett mer lösningsorienterat beteende.

2. Behåll fokus genom att utstråla styrka

Om du har svårt för att samla dig inför en uppgift ska du slänga upp benen på bordet eller resa dig upp och luta kroppen framåt med händerna stadigt placerade på bordsskivan.

I en studie vid Columbia University uppmätte forskarna en högre nivå av testosteron i blodet, som stärker förmågan att ta beslut, och en lägre nivå av stresshormonet kortisol hos de försökspersoner som intog dessa kraftfulla positioner.

3. Knyt händerna för att komma ihåg

Knyt höger hand när du ska lära dig något nytt och vänster hand när du vill komma ihåg det igen.

Det här överraskande tipset kommer från ett försök på Montclair State University där deltagarna fick trycka hårt runt en gummiboll i 45 sekunder precis innan de skulle lära sig 36 ord utantill. Därefter fick de klämma runt bollen igen innan de blev förhörda på vad de lärt sig.

Genom att först klämma med höger hand och därefter med vänster kom de ihåg dubbelt så många ord som genom att klämma i omvänd ordning.

Det beror på att de två minnena styrs av var sin hjärnhalva och kan aktiveras genom att använda den hand som var och en av dem kontrollerar.