Den berömde ismumien Ötzi är kanske inte alls den vi trodde att han var

En ny dna-analys avslöjar den 5 000 år gamle mannens utseende och härkomst.

En tio år gammal rekonstruktion av ismumien Ötzi, som dog för 5 300 år sedan, såg tydligen helt annorlunda ut än vi har gått och trott.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Ismumien Ötzi har fascinerat världen sedan 1991, då två vandrare snubblade över hans 5 300 år gamla lik högt uppe i Ötztalalperna mellan Österrike och Italien.

Ötzi är ett av världens mest undersökta lik och så gott som alla delar av hans 160 centimeter långa kropp har granskats.

Det har visat sig att Ötzi fortfarande kan bjuda på oupptäckta hemligheter.

År 2012 samlade forskare vid Saarlands universitet in dna-prover från Ötzi kropp, vilka ledde till slutsatsen att han var ättling av östliga och kaukasiska jägare-samlare.

Sedan dess har Ötzi återgetts med långt hår och blek hud.

Men forskarna bakom en ny studie tror att dna-proverna från 2012 var förorenade med dna från moderna människor, vilket ledde till felaktiga resultat.

Den nya studien, som tog sin utgångspunkt i dna-prover tagna av urgamla lik, bestrider därför det tidigare antagandet om Ötzis utseende och härkomst.

Nytt porträtt

Dna-analyser av arvsmassa visar enligt forskarna vid Max Planck-Institutet och Eurac Research att ismumien sannolikt hade mörk hud och var skallig när han mötte döden.

Dna-markörer för hudens pigmentering avslöjar att Ötzi hade mycket mer melanin i huden än förväntat.

Melanin är ett ämne i din kropp som bestämmer färgen på ditt hår, ögon och hur. Ju mer melanin du producerar, desto mörkare blir färgen.

Förutom det visar studien att Ötzi bar på genetiska markörer för skallighet hos män, samt att han högst sannolikt var skallig när han dog.

Tidigare studier har felaktigt pekat ut Ötzis tusentals år långa vistelse i permafrost, sol och vind som förklaringen till hans mörka hudfärg.

© South Tyrol Museum of Archaeology

Upptäckten är enligt forskarna realistisk när man tar med ismumiens mörka färg och avsaknaden av hår i beräkningen.

"Jag blev överraskad, men när jag tänkte efter var det en mycket bättre förklaring till att mumien ser ut som den gör", säger medförfattaren Albert Zink, som är mumieforskare vid Eurac Research, i ett pressmeddelande.

Turkiska rötter

Enligt forskarna innebär de nya dna-analyserna av Ötzis arvsmassa att det finns all anledning att sudda ut det tidigare antagandet om mumiens kaukasiska uppkomst.

Den nya forskningen avslöjar att Ötzi hade en hög andel gener gemensamt med de tidiga bönderna från Mindre Asien, som i dag heter Turkiet. Dessa människor migrerade sedan vidare till området mellan Österrike och Italien, där de levde en isolerad tillvaro.

Forskarna hittade även genetiska markörer, som med stor sannolikhet visar att den berömda mumien hade diabetes och var överviktig vid sin död.

De nya resultaten innebär att vår bild av Ötzi under lång tid har varit felaktig.

Samt att den fysiska rekonstruktionen, som du kan se på artikelns bild, måste göras om.