Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Därför sluter du ögonen under en kyss
Människan

Därför sluter vi ögonen under en kyss

Det är tufft för hjärnan att hantera visuella intryck och en kyss samtidigt. En ny studie avslöjar varför vi inte har ögonen öppna när läpparna möts.

Det är vår i luften och alltså dags att pluta med munnen och börja kyssas.

Men varför sluter vi egentligen ögonen när vi delar saliv?

Psykologer på Royal Holloway University i London (RHU) har upptäckt att de som sluter ögonen på rätt sätt låter hjärnan fokusera på en uppgift i taget – i det här fallet känslan. Den har nämligen svårt att hantera kombinationen av visuella stimuli och känslan av kyssen.

Tidigare var det gängse uppfattning att vi slöt våra ögon under en kyss för att vi hade svårt att fokusera när någon annans ansikte var för nära vårt eget.

Men som forskningen antyder handlar det snarare om att krävande visuella uppgifter reducerar vår förmåga att uppfatta beröring.

Kyssar kräver uppmärksamhet

"De här resultaten kan förklara varför vi sluter ögonen när vi vill rikta vår uppmärksamhet mot ett annat sinne. När vi stänger av visuell input, frigör vi fler mentala resurser för att fokusera på andra aspekter av upplevelsen", säger Polly Dalton, som är en av forskarna bakom studien, till The Independent.

Forskningen har publicerats i Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance och behandlar inte specifikt kyssar, utan hur visuella intryck kan störa sinnena.

Forskarna hade bett 16 frivilliga att utföra var sin uppgift av olika svårighetsgrad.

Samtidigt skulle de reagera på vibrationer i sin högra eller vänstra hand. Deltagarnas känslighet för beröring reducerades mer bland dem som hade en mer krävande visuell uppgift.

Läs också:

Intelligens

Träna din visuella intelligens

4 minuter
Mursten IQ-test Hjernetræner
Intelligens

Träna din visuella intelligens: Raketer och tegelstenar

2 minuter
Intelligens

Testa din visuella intelligens

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj