Därför sluter vi ögonen under en kyss

Det är tufft för hjärnan att hantera visuella intryck och en kyss samtidigt. En ny studie avslöjar varför vi inte har ögonen öppna när läpparna möts.

Därför sluter du ögonen under en kyss

Det är vår i luften och alltså dags att pluta med munnen och börja kyssas.

Men varför sluter vi egentligen ögonen när vi delar saliv?

Psykologer på Royal Holloway University i London (RHU) har upptäckt att de som sluter ögonen på rätt sätt låter hjärnan fokusera på en uppgift i taget – i det här fallet känslan. Den har nämligen svårt att hantera kombinationen av visuella stimuli och känslan av kyssen.

Tidigare var det gängse uppfattning att vi slöt våra ögon under en kyss för att vi hade svårt att fokusera när någon annans ansikte var för nära vårt eget.

Men som forskningen antyder handlar det snarare om att krävande visuella uppgifter reducerar vår förmåga att uppfatta beröring.

Kyssar kräver uppmärksamhet

"De här resultaten kan förklara varför vi sluter ögonen när vi vill rikta vår uppmärksamhet mot ett annat sinne. När vi stänger av visuell input, frigör vi fler mentala resurser för att fokusera på andra aspekter av upplevelsen", säger Polly Dalton, som är en av forskarna bakom studien, till The Independent.

Forskningen har publicerats i Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance och behandlar inte specifikt kyssar, utan hur visuella intryck kan störa sinnena.

Forskarna hade bett 16 frivilliga att utföra var sin uppgift av olika svårighetsgrad.

Samtidigt skulle de reagera på vibrationer i sin högra eller vänstra hand. Deltagarnas känslighet för beröring reducerades mer bland dem som hade en mer krävande visuell uppgift.