Shutterstock

Därför har du inte framgång på Tinder

Du är varken ful eller ointressant – om du får säga det själv – men ändå är det uppförsbacke att få till en dejt. Forskare står redo med en enkel förklaring.

Tinder är med sina svindlande 75 miljoner aktiva användare varje månad världens överlägset mest populära dejtingapp i världen.

Men den bildar inte bara grogrund för framgångar på dejtingmarknaden. Tvärtom känner många nog till besvikelsen med att swajpa på utan att hitta någon match.

Enligt forskare från Stanford Universitet är förklaringen i en del fall enkel.

Många användare är nämligen inte alls intresserade av att gå på dejt.

Hälften av samtliga tillfrågade Tinder-användare i forskarnas studie gav uttryck för att de inte hade något intresse av att träffas offline. Det framgår av resultaten som har publicerats i tidskriften Cyberpsychology Behavior and Social Networking.

Dessutom var nästan två tredjedelar antingen gifta eller ingick redan i ett fast förhållande.

Forskarna från Stanford samarbetade med kolleger från Frankrike och Schweiz om studien, som omfattar 1 387 engelsktalande Tinderanvändare mellan 17 och 84 år.

Deltagarna besvarade en online-enkät för att kasta ljus över ett flertal aspekter, bland annat deras motivation för att använda dejtingappen, antalet matchningar – och antalet reella dejter de hade varit på.

Användare söker inte romantik

Svaren avslöjar enligt forskarna att dejtingappen efterhand ser ut att fungera som andra sociala medieplattformar: Jakten på kärlek och flirt har fått träda tillbaka till fördel för att uppfylla mer generella behov av social kontakt, underhållning och distraktion.

De primära motiven bakom människors användning av appen var snarare underhållning, distraktion och jakten på en kick för självförtroendet.

I genomsnitt uppskattade deltagarna i studien deras överordnade tillfredsställelse med Tinder till 2,39 på en 4-punktsskala. De dejter offline som appen gav upphov till ledde till en genomsnittlig tillfredsställelse på 3,05 på en 5-punktskala.

Samtidigt kunde forskarna se att de mest tillfredsställda användarna i allmänhet också var de som använde Tinder enligt appens avsikt: att hitta kärleken eller träffa en potentiell flirt.

Vad gällde att dejta personer från Tinder i den verkliga världen var de äldre användarna mest tillfredsställda med sina upplevelser.

Kanske för att de äldre som inte hade vuxit upp med dejtingappar är mer försiktiga och har en tendens att vara mer selektiva i sina matchningar, föreslår forskarna.