Shutterstock
Mand kan ikke lukke bukserne, fordi han er blevet tykkere med alderen

Därför blir du tyngre när du blir äldre

Många människor går upp i vikt med åldern och enligt svenska forskare finns det en speciell anledning till detta.

Du ändrar inte din kost och du tränar inte mindre. Trots det tycker du att du ökar i vikt när du blir äldre.

Enligt forskare på Karolinska Institutet beror det på att kroppens så kallade lipidomsättning (lipid turnover) minskar med åldern och gör det lättare för oss att gå upp i vikt.

Vitt fett ansamlas

Kroppen har två sorters fettvävnad - det vita och det bruna fettet. I båda fetvävnaderna ansamlas fett i triglycerider, som är en grupp av fettämnesmolekyler även kallade lipider. Trots denna likhet har det vita och det bruna fettet två olika syften.

Medan det vita fettet lagrar överflödig energi till senare användning, använder kroppen det bruna fettet till att skapa värme när vi fryser.

Kroppen behöver alltså båda typerna av fettvävnad för att fungere, men det måste finnas en balans i mängden. Får vi för mycket av det vita fettet kan det leda till ökad vikt och hälsoproblem.

Kroppen har sitt eget sätt att reglera det vita fettet. Det sker genom processen lipid turnover, som är balansen mellan den mängd fettceller som lagras och avlägsnas från fettvävnaden.

När kroppens lipid turnover minskar påverkar det alltså kroppens förmåga att förbränna och avlägsna fett. Och när förbränningen minskar kan fettcellerna växa sig större och medföra ökad vikt.

Det vita fettet och det bruna fettet

Till vänster i bilden ser du de bruna fettcellerna och till höger de vita fettcellerna.

© Shutterstock

Viktökning på 20 procent

I studien granskade forskarna fettcellerna hos 54 män och kvinnor under en period på upp emot 16 år. Det gjordes genom att försökspersoner fick ta biopiser av sin fettvävnad som därefter åldersbestämdes utifrån kol-14-datering.

Kol-14-datering är en metod som kan datera organisk materia utifrån dess innehåll av den radioaktiva kol-14-isotopen.

Resultaten visade att alla försökspersoner upplevde en minskning i lipid turnover i takt med att de blev äldre och att de försökspersoner som inte kompenserade med att inta färre kalorier i genomsnitt gick upp 20 procent.

Hur kan man ge ned i vikt med åldern?

Även om kroppens förbränning naturligt minskar med åldern är det möjligt att hålla vikten eller gå ned i vikt.

Det kräver dock att du kompenserar genom att motionera mera och minskar kaloriintaget.