Dags att döda en myt: Alkohol ändrar inte din personlighet

Dåligt uppförande och pinsamma danssteg kan inte längre bortförklaras med en hög promille i blodet. Det visar en ny studie från USA som omkullkastar uppfattningen om att du förändras markant när du är full.

I studien hade deltagarna en uppfattning om att deras personlighet förändrades markant med alkohol i blodet.

© Shutterstock

”Förlåt, jag var full" är en mening som blir svår att använda i framtiden när vänner och bekanta konfronterar dig med dina uttalanden och besvärande sms efter en natt ute på stan.

Enligt en nystudie från University of Missouri, USA, ändrar alkohol nämligen inte vår personlighet så mycket som vi tror.

Fyllan övervakades

I studien deltog 156 personer som till en början ombads beskriva sin personlighet både med och utan alkohol.

Därefter delades de in i grupper och började dricka drinkar. Vissa deltagare fick alkoholfritt i glaset, medan andra fick cocktails som ledde till att de fick en promille på cirka 0,9.

Efter 15 minuter fick grupperna delta i ett antal olika sociala aktiviteter, där de bland annat övervakades av observatörer utanför lokalen.

Blev mer utåtriktade

Det intressanta var att de alkoholpåverkade försöksdeltagarna hade en uppfattning om att de blev mindre nogräknade, mindre sällskapliga och även mindre öppna för nya upplevelser när de drack alkohol – medan observatörerna inte noterade några av dessa förändringar. Det enda de kunde se var att deltagarna blev mer utåtriktade.

”Vi blev förvånade över att se en så stor kontrast mellan försöksdeltagarnas uppfattningar om sig själva och observatörernas”, säger Rachel Winograd, som är en av forskarna bakom studien, till Association for Psychological Science.

Hon och hennes kollegor hoppas nu kunna upprepa studien i miljöer där det är mer naturligt att konsumera alkohol.