Blir man smal av att äta gurkor?

Är det verkligen sant att man förbrukar mer energi på att smälta en gurka än den energi den tillför kroppen?

gurka, äta, smal
© Shutterstock

Det är en välkänd myt att det finns livsmedel med ett ”negativt energiinnehåll” – så att man förbränner mer energi på att smälta dem än man vinner på att äta dem.

Teorin går ut på att man skulle kunna gå ned i vikt genom att uteslutande äta dessa livsmedel. De mest använda exemplen är blekselleri och gurka. Dessvärre håller teorin inte i praktiken.

Gurka och blekselleri har visserligen ett mycket lågt energiinnehåll på 45 respektive 95 kilojoule per 100 gram – men de har inte ett ”negativt energiinnehåll”. Blekselleri innehåller stora mängder cellulosa, som vi inte kan smälta, och gurka innehåller stora mängder vatten, som inte ger någon energi genom förbränning.

Vi behöver mellan 7500 och 10000 kilojoule om dagen, beroende av kroppsvikt, kön och fysisk aktivitet. Det betyder att vi måste äta mellan 8 och 11 blekselleri eller mellan 16 och 22 gurkor per dag för att täcka vårt energibehov.

Med andra ord: Vi skulle bli mätta innan vi hade intagit tillräckligt med energi för att hålla igång våra kroppsprocesser – och därmed skulle vi gå ned i vikt, men vi skulle också snabbt drabbas av bristsjukdomar, eftersom varken gurka eller blekselleri innehåller tillräckligt med viktiga vitaminer och mineraler som vi behöver.