Blir man sjuk av att sova med en ventilator på?

Det är kvävande varmt i mitt sovrum i dessa dagar, vilket gör det svårt att somna. Finns det några hälsorisker förknippade med att sova med en ventilator på hela natten?

© Shutterstock

Varma nätter är olidliga och därför är det många som väljer att försöka förbättra nattsömnen genom att sova med ventilatorer eller luftkonditionering på.

Luftcirkulationen bjuder in uppfriskande brisar för en bättre och djupare sömn. Men även om ventilatorns nattliga fläktar inte klassas som någon direkt hälsofara, så kan den leda till förkylningsliknande symtom.

Luftströmmarna kan nämligen torka ut slemhinnor i munnen och luftvägarna, vilket kan leda till att man vaknar upp med lätt irritation och ömhet i halsen.

Cirkulationen kan också virvla upp damm i luften, som sedan kan hamna i dina luftvägar, vilket framför allt kan vara problematiskt för astmatiker.

Luftkonditionering gör musklerna stela

De oönskade effekterna kan minimeras genom att ventilatorn placeras en bit från sängen, så att den inte blåser direkt på kroppen. Om du dammsuger och vädrar ofta, så minskas den mängd damm som cirkulerar runt när ventilatorn är i gång.

Det kan också vara en hjälp att dagligen skölja näsan för att förhindra uttorkning och förstoppning i luftvägarna.

Luftkonditionering sätter inte bara snurr på luften, utan kyler dessutom ned den. Det ökar risken för att musklerna dras ihop under natten, vilket leder till stelhet när det är dags att stiga upp.

Därför bör man följa rekommendationen att inte ställa in temperaturen lägre än 20 grader.