Shutterstock

Behöver jag en tredje vaccination?

Om jag har legat sjuk med covid-19, bör jag då vänta med att få vaccination nummer tre?

Kroppens förmåga att försvara sig mot coronaviruset beror på antikroppar i blodet. Både virusinfektion och vaccination provocerar fram produktionen av de antikroppar som immunförsvaret behöver för att bekämpa infektionen.

När kroppen inte längre utsätts för viruset sjunker nivån av antikroppar. Därför erbjuds den extra vaccinationen för att upprätthålla skyddet.

I Sverige har cirka 55 procent av befolkningen mottagit sin tredje vaccination och nu erbjuds riskgrupper en fjärde vaccination.

Även om vaccinationen höjer nivån av antikroppar och ger extra skydd finns det ingen anledning att skynda i väg om nyligen har varit smittad. Du bör faktiskt vänta med en boosterdos i kölvattnet av en infektion.

Vaccinet kan nämligen stressa immunförsvaret onödigt mycket vid en tid då det behöver återhämta sig efter sjukdomen.

Antikroppar stannar i blodet i fem-sju månader

För personer som inte löper ökad risk att bli smittade igen – om de exempelvis arbetar hemifrån eller sällan befinner sig i större sällskap – är det klokt att vänta ännu längre innan man får en extra dos.

Hur länge en person kan klara sig med naturlig immunitet beror bland annat på sjukdomsförloppets intensitet och varaktighet. En studie har visat att smittade personer som bara upplever lindriga symtom har kvar antikropparna i blodet i minst fem till sju månader efter infektionen.