Befolkningstal: Här är världens tio folkrikaste länder

Befolkningen på jorden ökar stadigt – men vilka länder har de högsta befolkningstalen? Vi har gjort en lista över världens tio största länder, mätt i antal invånare.

Världens befolkning fortsätter att öka, om än i långsammare takt än tidigare. Befolkningsökningen gör att vi i dag är nästan åtta miljarder människor på jorden. Men det stannar inte där. Enligt FN kommer befolkningen att vara som störst först när vi är 10,4 miljarder människor på jorden på 2080-talet. Den enorma ökningen beror inte minst på ett antal mycket folkrika nationer. Se listan över de tio länderna med flest invånare i världen.

Kina

Det bor nästan 1,5 miljarder människor i Kina.

Kina är världens folkrikaste nation med 1,425 miljarder människor.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 1,425 miljarder
Yta: 9 597 000 kvadratkilometer
Språk: Mandarin, kantonesiska med flera

Kina är med en befolkning på nästan 1,5 miljarder människor världens folkrikaste land. Med tiden har de många människorna lett till att kommunistpartiet infört hårda restriktioner, som exempelvis den så kallade ettbarnspolitiken. Den kontroversiella politiken, som löpte från 1980 till 2016, innebar att alla kinesiska par endast tilläts ett barn per familj.

Syftet med lagen var att förhindra en befolkningsökning, eftersom den bland annat sågs som ett hot mot den ekonomiska utvecklingen. Kinas kommunistparti har också hävdat att det var nödvändigt för att kunna mätta de många munnarna i landet. Från 2016 har det varit lagligt att ha upp till två barn per familj, men nu jobbar man för att det ska bli möjligt att få upp till tre barn.

Anledningen till attitydförändringen är bland annat insikterna om att det kommer att bli fler äldre och färre unga kineser i framtiden. Fler barn eller inte, mycket tyder på att Kina snart måste lämna över titeln som världens folkrikaste land till en granne längre söderut, nämligen Indien.

Indien

Trafiken i de indiska städerna är ofta kaotisk.

Trafiken i indiska städer är ofta kaotisk med bussar, bilar, motorcyklar och fotgängare. Bara i huvudstaden Delhi bor cirka 30 miljoner människor.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 1,417 miljarder
Yta: 3 287 000 kvadratkilometer
Språk: Hindi, engelska med flera

I Indien finns det människor överallt. Så låter det ofta från de människor som har besökt landet för första gången, och det ligger definitivt något i det. Det stora landet har en befolkning som ligger mycket nära Kinas befolkningstal och om man får tro prognoserna kommer det inom kort att finnas fler indier än kineser på jorden.

Knappt 69 miljoner människor bor i den indiska delstaten Rajasthan. Som jämförelse bor det cirka 67 miljoner människor i hela Frankrike.

Indien har upplevt en enorm befolkningstillväxt de senaste åren. Spolar man tillbaka tiden till 1950 var befolkningen strax under 400 miljoner, medan den i dag har ökat till mer än 1,4 miljarder personer.

Läs också: Världens största länder

USA

USA är formad av människor

USA är ett land med många olika etniciteter.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 338 miljoner
Yta: 9 833 517 kvadratkilometer
Språk: Amerikansk engelska

Även om det inte bor lika många människor i USA som i Kina eller Indien, anses USA vara världens ledande supermakt. Det stora landet har en befolkning på 338 miljoner personer och befolkningen kännetecknas bland annat av att den består av ett stort antal etniciteter.

På östkusten är metropolen New York det finansiella såväl som kulturella centret, medan Kalifornien på västkusten är mer känt för stränder, palmer, solsken och Hollywoodstjärnor. Naturligtvis är verkligheten inte fullt så svart och vit, och det soliga delstaten är betydligt mer än bara Venice Beach, Beverly Hills och Rodeo Drive.

Indonesien

Indonesien är det land i världen där det bor flest muslimer.

Cirka 35 miljoner människor bor i den indonesiska huvudstaden Jakarta. Här syns en mängd människor på en perrong vid en av storstadens tågstationer.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 275 miljoner
Yta: 1 910 931 kvadratkilometer
Språk: Indonesiska

Med sina 275 miljoner invånare är Indonesien världens fjärde största land sett till folkmängd. Den folkrika önationen ligger mellan Australien och Sydostasien. I Indonesien är 87 procent av befolkningen muslimer. Det betyder att landet har den största muslimska befolkningen i världen. Indonesien är bland annat känt för sina många vulkaner, för semesterön Bali och för ön Borneo där orangutanger fortfarande lever i det fria.

Läs också: Världens största städer

Pakistan

Pakistan har världens femte största befolkning.

Även om det bor mer än fem gånger så många människor i Indien som i Pakistan, har Pakistan den femte högsta befolkningen i världen.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 235 miljoner
Yta: 796 096 kvadratkilometer
Språk: Urdu, punjabi, sindhi med flera

På femte plats bland världens folkrikaste nationer ligger Pakistan. Det sydasiatiska landet har 236 miljoner invånare. Landets livsnerv är den stora floden Indus som ger vatten till det omgivande jordbruket. Landet är också berömt för sina storslagna bergsområden, men tyvärr också för en hel del oroligheter – både med grannlandet Indien över Kashmirprovinsen, men också i form av självmordsbombningar runt om i landet. Enligt utländsk underrättelsetjänst är Pakistan också hem för flera terrorgrupper.

Nigeria

Människor i Nigeria.

Nigeria är Afrikas folkrikaste land med en befolkning på 219 miljoner. Det västafrikanska landet har också kontinentens största stad, Lagos.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 218 miljoner
Yta: 923 768 kvadratkilometer
Språk: Hausa, yoruba, engelska

Med en befolkning på 219 miljoner är Nigeria Afrikas folkrikaste land och så kommer det förmodligen att fortsätta vara så under de kommande åren. Flera forskare spår att landets befolkning kommer att ha fördubblats före utgången av år 2050. Nigeria har upplevt stora ekonomiska framsteg de senaste åren, men även om ekonomin är på uppgång präglas det västafrikanska landet fortfarande av oro. Det är i synnerhet Boko Haram, en militant islamistisk grupp, som har legat bakom en rad fruktansvärda attacker och bortföranden de senaste åren. Regeringen har i detta sammanhang flera gånger kritiserats för att vara passiv och handlingsförlamad.

Läs också: Världens minsta länder

Brasilien

Slumområde i Brasilien - en så kallad favela.

Många människor bor i Brasiliens slumkvarter, så kallade favelor, som ofta ligger på sluttningar i utkanten av storstäder som Rio de Janeiro och Sao Paulo.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 215 miljoner
Yta: 8 516 000 kvadratkilometer
Språk: Portugisiska

Brasilien är det största landet i Syd- och Latinamerika – både vad det gäller geografisk storlek och befolkning. De flesta förknippar nog landet med fotboll och fantastiska stränder, men landets största tillgång är utan tvekan Amazonas regnskog, som är världens största regnskog.

Brasilien är främst befolkat längs kusterna och i mindre utsträckning inåt landet. I söder är befolkningen övervägande ättlingar till européer, medan befolkningen i norr i större utsträckning är av blandad härkomst.

Landets största turistmagnet är metropolen Rio De Janeiro med statyn av Kristus och de berömda stränderna Copacabana och Ipanema. Landets finansiella centrum och befolkningsmässigt största stad är Sao Paulo med sina nästan 22,5 miljoner invånare. I huvudstaden Brasilia bor i jämförelse mer blygsamma 4,8 miljoner.

Bangladesh

Trafikkaos i Bangladeshs huvudstad, Dhaka

På grund av dess låga läge och kraftiga monsunregn upplever Bangladesh ofta våldsamma översvämningar. Även huvudstaden Dhaka drabbas regelbundet.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 171 miljoner
Yta: 147 570 kvadratkilometer
Språk: Bengali

Om man bortser från enstaka småstads- och ö-stater är Bangladesh med sina 171 miljoner invånare och nästan 150 000 kvadratkilometer världens mest tätbefolkade land. Som jämförelse har Danmark nästan sex miljoner människor som delar på ynka 43 000 kvadratkilometer.

Bangladesh genomkorsas av de tre floderna Meghna, Padma och Brahmaputra, som är avgörande för jordbruket. Faktum är att så mycket som 70 procent av landet är odlingsareal, och till skillnad från många andra länder bor ungefär 80 procent av befolkningen på landsbygden.

Läs också: Danmarks största städer

Ryssland

Det bor 145 miljoner människor i Ryssland.

Ryssland är inte bara enormt när kommer till ytan. Landets befolkning på 145 miljoner människor gör också landet till det nionde största sett till antalet invånare.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 144 miljoner
Yta: 17 098 246 kvadratkilometer
Språk: Ryska

Ryssland är världens största land rent geografiskt och när det kommer till befolkningssiffror smyger landet med sina elva tidszoner även in på topp tio. Ryssarna har med andra ord betydligt mer utrymme att vistas på än bangladeshier. Majoriteten av den ryska befolkningen bor väster om Uralbergen, där storstäderna Moskva och Sankt Petersburg också ligger.

Ryssland är bland annat känt för sina litterära giganter som Pusjkin, Fjodor Dostojevskij och Leo Tolstoj, men också för tonsättare som Peter Tjajkovskij och Igor Stravinskij.

Efter att Vladimir Putin blev president år 2000 har Ryssland och väst gradvis dragits åt olika håll. I och med annekteringen av Krim 2014 och kriget i Ukraina 2022 har relationerna mellan väst och Ryssland förvärrats.

Mexiko

Mexikansk dans på ett offentligt torg i Mexico.

På bilden dansar människor till traditionell musik i färgglada, mexikanska folkdräkter. Besöker man ett allmänt torg en helg är det inte otänkbart att det blir dans och musik.

© Shutterstock

Aktuella befolkningssiffror: 127 miljoner
Yta: 1 964 375 kvadratkilometer
Språk: Spanska

Det sista landet på listan är Mexiko, som med en befolkning på 128 miljoner är det folkrikaste landet i Latin- och Sydamerika bortsett från Brasilien.

Mexiko utgör den norra delen av den centralamerikanska delen, och det stora landet har flera stora bergskedjor. Mexiko har varit hem för högstående ursprungscivilisationer, men landet har också formats av en lång spansk kolonialperiod.

På många parametrar är Mexiko beroende av landets stora granne i norr, USA, som ständigt för med sig kriser och politiska meningsskiljaktigheter. Ett av de mycket stora ämnena är den illegala invandringen från latinamerikanska länder, som sker i gränslandet mellan nordligaste Mexiko och de amerikanska sydstaterna – särskilt Texas.

En av anledningarna till flyktingströmmen är fattigdom, arbetsbrist och drogkartellernas härjningar i Mexiko och i några grannländer i söder. Trots att regeringen har inlett en kamp mot kartellerna har detta varken dämpat våldet eller osäkerheten i många landets regioner.

Läs också: Världens längsta floder
Läs också: Världens högsta berg