Matteo Nardone/Pacific Press/Shutterstock

Arkeologer har hittat ikonisk arena som har tillhört en berömd kejsare

Platsens existens har tidigare enbart varit känd för att den har omnämnts i gamla romerska texter. Arkeologer kallar fyndet "högst ovanligt".

Roms nästa lyxhotell kommer att stå på en berömd grund.

När man nyligen startade utgrävningen till ett planerat Four Seasons-hotell bara några få steg från Vatikanen , dök det upp ovanligt väl bevarade ruiner.

Ruiner som visade sig vara resterna av en historisk plats, som den beryktade kejsaren Nero lät uppföra för cirka två tusen år sedan.

Kejsar Nero var romersk kejsare från 54 e.Kr. till sin död 68 e.Kr., och han var en av gamla Roms mest beryktade härskare.

Även om det har skrivits mycket om de ohyggliga omständigheterna och det dåliga regeringsstyre som rådde under Neros ledning, så minns han även för sin kärlek till musik och konst.

I en lång rad av gamla texter beskrivs det hur kejsar Nero deltog i offentliga föreställningar i sin egen privata teater, där han sjöng och reciterade poesi framför publik – handlingar som eliten inte deltog i normalt.

Nu har arkeologerna hittat den berömde kejsarens ståtliga teater, som alltså har varit känd i många år, men som man inte har vetat var den befann sig.

Arkeologerna hittade marmorpelare och gips dekorerat med bladguld. Resterna av dekorationerna påminde om sådant man har hittat i Neros bostad.

Inredningen av teatern, som man tror har kunnat rymma tusentals åskådare, tycks också stämma överens med den privata teater som omtalas i gamla texter.

Slutligen stämmer ruinernas geografiska placering med den gamle romerske filosofen Plinius den äldres beskrivningar av kejsarens teater nära Tiber-floden.

Mot den bakgrunden drar arkeologerna slutsatsen att det är Neros teater, de har hittat.

© Matteo Nardone/Pacific Press/Shutterstock

Utgrävningen av Neros teater dolde också flera historiska upptäckter som enligt den ledande chefsarkeologen Marzia Di Mento är "högst ovanliga".

Arkeologerna hittade färgade glasbägare från det tionde århundradet samt unika keramikdelar som ger en sällsynt inblick i en period av romersk historia som sträcker sig ända från kejsartiden till det 15:e århundradet.

"Det är en fantastisk utgrävning som alla arkeologer drömmer om. Att kunna gräva i detta bebyggda, historiskt rika område händer så sällan", förklarar Marzia Di Mento.

Arkeologerna planerar att begrava teatern igen efter att utgrävningarna är färdiga.

Det närmaste du kan komma en föreställning i kejsar Neros teater, blir en övernattning på det femstjärniga hotell som ska byggas, som väcker minnen som påminner om allt annat än ruiner.