Emil Aladjem/Israel Antiquities Authority
Mand og dame med antikt sværd

Arkeologer gör historisk upptäckt djupt nere i dold grotta

I Israels öken har forskare gjort ett sällsynt fynd som gömdes och glömdes för nästan 2 000 år sedan.

I Judéens öken har arkeologer hittat fyra svärd som gömdes i en grotta för nästan 2 000 år sedan.

Svärden är mycket välbevarade och ligger fortfarande i sina läderskidor.

Tre av svärden är ca 60 cm långa och är av typen spatha, som uppfanns av romarna och senare delvis kopierades av andra europeiska folk som frankerna och vikingarna.

Det sista svärdet mäter bara 45 cm och är ett ringsvärd - uppkallat efter ringen längst ned på fästet.

Arkeologerna från Israel Antiquities Authority och Ariel University hittade också ett romerskt kastspjut, ett så kallat pilum.

Eftersom vapnen ser romerska ut antar forskarna att de gömdes i grottan i naturreservatet 'En Gedi som krigsbyte.

"Det faktum att vapnen gömdes djupt i sprickorna i den isolerade grottan norr om naturreservatet 'En Gedi tyder på att de togs från romerska soldater som krigsbyte eller från ett slagfält och sedan gömdes för judiska rebeller att använda", förklarar Dr Eitan Klein, chef för Judean Desert Survey Project, till webbtidningen IFLScience.

Judiska rebeller kämpade hårt mot det romerska styret

Under antiken var det område som idag är Israel och Palestina i århundraden en romersk provins som kallades Judéen.

Judarna gjorde dock flera försök att återfå sin självständighet genom blodiga uppror.r.

Antikt svärd mot svart bakgrund

Ett av de fyra svärden är ett romerskt ringsvärd som mäter ca 45 cm . De nyfunna vapnen kommer nu att restaureras grundligt innan de analyseras ytterligare, vilket förhoppningsvis ska avslöja mer om svärdens och spjutets ursprung.

© Dafna Gazit/Israel Antiquities Authority

År 66 e.Kr. utbröt ett våldsamt uppror och judarna vann till slut en förödmjukande seger över romarna och dödade omkring 6 000 legionärer.

Fyra år senare hämnades dock den romerska supermakten, vilket slutade med att judarnas viktigaste helgedom brändes ned, Templet i Jerusalem.

Svärden kan komma från det sista judiska upproret

År 132 e.Kr. bryts ett halvsekel av spänd fred mellan romarna och judarna igen.

Anledningen är att den romerske kejsaren Hadrianus har förbjudit omskärelse, vilket judarna ser som en medveten provokation.

Judeen reser sig igen i ett stort uppror, lett av den karismatiske Simon Bar Kochba, som ser sig själv som förkroppsligandet av Messias.

Återigen vinner judarna det första slaget men förlorar det stora kriget. De lyckas upprätta en självständig judisk stat, men den överlever bara i två år innan Rom skickar en stor armé under ledning av den erfarne generalen Julius Severus. Sakta men säkert pressar han livet ur det judiska upproret.

Forskarna tror att de fyra nyupptäckta svärden troligen gömdes i grottan under Bar Kochba-upproret.

Vapnen har nu skickats för rengöring och restaurering innan ytterligare undersökningar kommer att avgöra om det sällsynta fyndet verkligen är det krigsbyte som rebellerna aldrig återvände för att hämta.

Upptäckten är resultatet av en omfattande studie av grottorna kring juda öken, som påbörjades 2017 och sedan dess har lett till att arkeologerna har hittat 20 hittills okända grottor.

Torrheten och de klimatiska villkoren i öknen är perfekt för att gamla artefakter ska överleva i så bra skick att forskarna kallar det en ”unik tidskapsel”.

I fjol publicerade forskare fyndet av 2 200 år gamla silvermynt i en av grottorna och 2021 offentliggjorde arkeologerna att en av grottorna innehöll tidigare oupptäckta fragment av Dödahavsrullarna – omkring 60 år efter att de sista delarna upptäcktes.