Ronnie Pickering

Arga bilister härjar i trafiken på fredagar

En undersökning om amerikanernas beteende i trafiken visar att det är störst risk för att träffa på trafikdårar på fredagar. Rusningstrafiken är den stora boven.

19 maj 2016 av Babak Arvanaghi

En lång arbetsvecka leder mot sitt slut. Vädret är bra och helgen väntar. Du borde vara glad - men du är rasande. Du sitter fast i en bilkö och snart kan du inte tygla din ilska längre.

Roadrage – eller aggressivt beteende i trafiken – är värst på fredagseftermiddagarna. I varje fall i USA. En större studie har kartlagt när amerikanerna löper störst risk för att "balla ur" i trafiken.

Håll dig borta från rusningstid

Den värsta tidpunkten en amerikan kan välja att ta bilen på är klockan 18 en fredag i augusti. Det visar studien som bilförsäkringsbolaget Auto Insurance Center har gjort.

Ronnie Pickering har blivit en viral succé efter att ha hotat en motorcyklist.

I USA inträffar fredagens rusningstid klockan 18 och därför är tidpunkten inte överraskande.

Det aggressiva beteendet i trafiken beror speciellt på att vi människor är territoriella och att bilen blir en förlängning av vårt territorium. Att andra människor kommer för nära får oss att tappa humöret.

Fredagsöl är farliga

En annan anledning är att dåligt beteende får att reagera kraftigare än bra beteende. Om en person beter sig illa i trafiken reagerar vi mer än om en person står tillbaka för oss.

Kort sagt finns alla faktorerna där för att vårt beteende ska bli aggressivt när vi befinner oss i rusningstrafik. Då fredagar också ibland kan innebära en öl innan det är dags att gå hem från jobbet – och alkohol kan göra oss ännu mer aggressiva – eskalerar ilskan.

Samtidig får värmen i bilen en augustidag folk att längta hem och ut vilket gör deras tålamod ännu mindre.

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: