Är våta kläder bättre än ingenting i vinterkylan?

Om man är ute i kylan och alla kläder blir genomvåta, är det då bäst att behålla dem på eller att ta av sig dem?

© Shutterstock

Kläder fungerar som värmeisolering tack vare de små luftfickorna i textilfibrerna, som fångar in och håller kvar kroppsvärmen så att den inte försvinner ut i luften runt oss.

När kläderna blir våta fylls luftfickorna med vatten, som har en högre så kallad värmekapacitet. Vatten leder bort värme från kroppen 25 gånger fortare än luft och därför känns våta kläder kallare än torra kläder.

Textilier har dock olika egenskaper och därför är det av stor betydelse vilka kläder du har på dig.

Rätt kläder håller dig varm

Ull består av krulliga och delvis vattenavvisande fibrer. När ull blir våt förblir en del av luftfickorna i de krulliga fibrerna intakta, vilket gör att ull är bättre än de flesta andra textilier för att hålla kroppen varm.

Dessutom reducerar fibrernas vattenavvisande egenskaper den mängd vatten som kommer i direktkontakt med huden. Så även om våt ull isolerar sämre än torr, så är det fortfarande bättre än en naken kropp.

Det är däremot inte bomull.

Bomull absorberar vatten, så att fibrerna klistras ihop och alla luftfickor försvinner. Våt bomull klistrar sig dessutom fast vid huden och eftersom vattnet i bomullsfibrerna absorberar kroppsvärme fortare än motsvarande mängd kall luft, så förlorar kroppen värme fort. Därför är det bättre att vara naken än klädd i våta bomullskläder i vinterkylan.