Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är mänsklig inavel skadlig?

Är det ett vetenskapligt faktum att inavel kan leda till sjukdomar och handikapp, och i så fall varför?

Shutterstock

Inavel är mycket skadlig. När närbesläktade människor får barn med varandra, finns det en ökad risk för att de får problem med ärftliga sjukdomar. Inavel kan innebära missbildningar eller mentala handikapp, till exempel inlärningssvårigheter.

Det kan också resultera i nedsatt immunförsvar. Människan är född med två uppsättningar kromosomer, som var för sig rymmer samma gener, men ofta i lite olika versioner.

Normalt kan naturen så att säga välja mellan de båda versionerna av en viss gen, och det är de friska generna som blir aktiva och bestämmer avkommans utveckling. Hos barn till besläktade personer är sannolikheten för att få lika versioner av en given gen större.

Ju tätare släktskapet är, desto större är risken alltså för att skadliga gener förs vidare från både fadern och modern. Inavel är ett problem inte bara i den enskilda familjen utan också för populationen som helhet. Två versioner av varje gen ger bättre möjligheter att ställa om oss till nya livsvillkor.

Den mindre genetiska variation som blir resultatet av inavel kan till exempel vara ödesdiger i samband med sjukdomsutbrott. De genvarianter som kunde ha skyddat mot en ny sjukdom kan ha försvunnit.

Läs också:

Människan

Smärta är bra för dig

11 minuter
virus, tarmsystemet, bakterier, sygdom, genetik, dna, tarmflora
Dna

Över 70 000 okända virus hittade i våra tarmar

2 minuter
Människan

Forskare: Du är ett resultat av inavel

17 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj