Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan

Är människan den enda art som är brunstig hela året?

Normalt parar sig djur bara under vissa perioder av året, så varför har vår art sex året runt?

Egentligen är det felaktigt att tala om brunstperiod för människan. Med brunst menar man normalt den period då ett djur, i synnerhet husdjur, är parningsvilligt och kan bli befruktat. Denna process är hormonellt styrd, och eftersom den är både tids- och energi- krävande, är det hos de flesta djurarter arrangerat så att brunst eller parningstid bara inträffar under korta perioder med regelbundna mellanrum. Hos en del arter är parningstiden begränsad till några dagar eller till och med bara ett par timmar varje år. Utanför brunsten är djuren i regel inte intresserade av att para sig, och hos många arter kan de helt enkelt inte genomföra en parning. Hos människan kan både kvinnan och mannen para sig hela året runt. Däremot kan kvinnan inte befruktas hela tiden, och därför kan man inte säga att människan har konstant brunst. Hos människan är den konstanta parningsvilligheten förmodligen ett medel att stärka de sociala banden mellan parterna eller de enskilda medlemmarna i ett samhälle. Det enda art utöver människan som man vet har samma beteende är dvärgchimpansen, människans närmaste nu levande släktning. För dvärgchimpansen är sex är en helt vardaglig företeelse, som används som ett medel att dämpa stress och aggressioner i flocken.

Läs också:

Människan

Befolkningskurvan går nedåt redan om 40 år

3 minuter
Hälsa

Därför får du inte dricka saltvatten

2 minuter
Människan

Forskarna är på väg att avskaffa vår art

28 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj