Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Åldrande

Varför är det så många män som blir skalliga?

Varför är det vanligtvis bara män som tappar håret, och är det riktigt att skalliga män är särskilt virila?

Att skalliga män är mer virila är en myt. Förvisso hänger skalligheten ihop med de manliga könshormonerna, men det är inte för att de producerar mer testosteron än andra som vissa män blir skalliga. Skalligheten är ärftlig, och den gen som kodar för håravfall går i arv från mor till son. Genen är knuten till våra könskromosomer, närmare bestämt till x-kromosomen. Alla människor är utrustade med två könskromosomer. Män har en x-kromosom från sin mor och en y-kromosom från sin far, medan kvinnor har två x-kromosomer, en från vardera föräldern. Får en flicka en x-kromosom med skallighetsgenen, kommer hon i de flesta fall att ha en ”frisk” gen på sin andra x-kromosom, som förhindrar att åkomman slår igenom. Män som bär på skallighetsgenen har däremot inte någon annan x-kromosom att falla tillbaka på . Detta är dock inte hela förklaringen till att skallighet är ett utprägat manligt fenomen. Utöver denna särskilda gen krävs för skallighet nämligen en viss mängd manligt könshormon. När pojkar når puberteten, börjar de bilda könshormoner (androgener), till exempel testosteron, och de är nödvändiga för att utföra den uppgift som genen kodar för. Det är dock stor skillnad på hur snabbt hårsäckarna vissnar och dör. En del män blir skalliga i 20-årsåldern, medan andra blir det först i medelåldern. Av en eller annan anledning är skallighet mest utbredd bland européer, medan asiater och afrikaner mycket mer sällan tappar håret.

Läs också:

Hjärnan

13 saker du inte visste om mardrömmar

6 minuter
Åldrande

Blir kvinnor rynkigare än män?

0 minuter
Skaldet og højt testosteron
Människan

Myt eller fakta: Har skalliga män VERKLIGEN mer testosteron?

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj