Blod top

Ungt blod upphäver ålderstecken

En injektion av ungt blod i venerna kan vara framtidens svar på ungdomselixir. Det visar en ny studie från USA där äldre möss fick extra energi efter att ha fått sprutor med människoblod.

29 november 2016 av Nanna Vium

Det låter nästan som manus till en vampyrfilm, men det stämmer.

Amerikanska forskare presenterade nyligen resultaten av en studie som visar att ungt människoblod kan ha en föryngrande effekt på äldre kroppar. Detta även om de äldre kropparna inte tillhör människor.

Springer runt i buren

I studien tog forskarna blodprover från en grupp 18-åringar och injicerade dem i tolv månader gamla möss (vilket motsvarar cirka 50 år i människoliv).

Under tre veckor fick mössen två injektioner i veckan med blodplasma från tonåringarna, vilket fick mössen att börja springa runt i buren och visa tydliga tecken på att både minne och inlärningsförmåga förbättrats.

Proteiner leder till celldöd

Karoly Nikolich är hjärnforskare och grundare av biopharma-företaget Alkahest som står bakom undersökningen. Enligt Nikolich hittas förklaringen på det unga blodets positiva egenskap i proteinerna.

I ungt blod finns ett flertal proteiner som föryngrar vävnaden. Men i takt med åldern försvinner dessa och ersätts av skadliga molekyler.

”Antalet inflammatoriska proteiner ökar i åldrande blodplasma och det leder till celldöd”, säger Karoly Nikolich.

Bekräftar tidigare studier

Studien presenterades vid ett årsmöte för neuroforskare och är ännu inte publicerad.

Men det är inte första gången som blodets föryngrande effekt står i rampljuset.

2014 kom en grupp forskare från Harvard fram till att injektioner med blod från unga möss förbättrade både den fysiska och mentala förmågan hos äldre artfränder.

TESTA din egen IQ här:

Illustrerad Vetenskap står bakom nätets kanske mest exakta och vetenskapligt validerade IQ-test – utvecklat mot bakgrund av det erkända WAIS-III testet (Wechsler Adult Intelligence Scale III).

Detta är det närmaste du kan komma en exakt mätning av din IQ.

>> IQ-TEST: Testa din IQ i Illustrerad Vetenskaps stora IQ-test

IQ-TEST EMBED

Läs också

PRENUMERERA PÅ ILLUSTRERAD VETENSKAPS NYHETSBREV

Du kan ladda ned ditt gratis specialnummer, Vår extrema hjärna, så snart du har beställt vårt nyhetsbrev.

Kanske är du intresserad av...

Hittade du inte vad du söker? Sök här: