Känd medicin förlänger livet

30 år. Så mycket längre tid att leva kan forskarna ge oss – med ett läkemedel som miljontals människor redan har stående i badrumsskåpet.

Forskare vill skjuta upp ålderdomen med ett känt och allmänt utbrett läkemedel.

© Liam Norris/Cultura/Getty Images

Hittills har läkarnas enda möjlighet att förlänga livet varit att behandla de sjukdomar som drabbar oss när vi blir äldre – exempelvis cancer, demens och åderförkalkning.

Men nu vill de ta itu med självaste ålderdomen så att vi kan leva i en kropp som varken förfaller eller blir sjuk.

Nyligen upptäckte forskarna att behandlingen mot ålderdomen redan står i medicinskåpet hos miljontals människor världen över.

Diabetespiller ökar livslängden med 18 procent

Ett vanligt förekommande läkemedel mot diabetes heter metformin och återfås som piller. 2014 jämförde forskare från Cardiff University i England hälsan hos mer än 78 000 diabetespatienter som tog medicinen med hälsan hos cirka 90 000 friska personer.

De som hade diabetes - en allvarlig sjukdom som bland annat kan leda till hjärt-kärlsjukdomar och skada nerver och njurar - levde hela 18 procent längre än de som tillhörde den friska gruppen.

Resultatet går emot allt som forskarna trodde sig veta och de kan bara förklara det med att det är metformin som förlänger livet.

Ämnet har även visat sig dämpa den inflammation som får våra kroppar att förfalla långsamt.

Potential: Förlängning av livet med 30 år

En amerikansk professor, Nir Barzilai, kommer nu att testa ett metforminpiller på friska människor.

Han anser inte bara att pillret kan ge oss 30 år längre att leva – utan också att ämnet skyddar hjärnans celler mot alzheimer och stärker vår förmåga att tänka med upp till 30 procent.