Du kanske känner någon äldre person som alltid är redo med ett vänligt leende och en hjälpande hand.
Det kan hänga ihop med det faktum att hjärnan frisätter mer av det kemiska ämnet oxytocin när vi blir äldre, visar en ny studie.
Ämnet, som ofta kallas för "kärlekshormonet", verkar göra oss mer nöjda med livet och hjälpsamma.
Sorglig video friger kärlekshormon
Forskare har länge vetat att oxytocin är kopplat till kärlek, hjälpsamhet och glädje. Likaså visar statistik att äldre människor är mer hjälpsamma, lägger mer tid på volontärarbete och ger mer till välgörenhet.
Forskarna bakom den nya studien ville därför undersöka om den gråhåriga hjälpverksamheten berodde på en högre nivå av oxytocin.
Genom att undersöka 100 försökspersoner i åldrarna 18 till 99 år fann de att äldre människor verkligen friger mer av den kärleksfulla kemikalien i hjärnan.
I experimentet fick testpersonerna se en video på en pappa som berättade om sin cancerdrabbade son. Både före och efter filmvisningen tog forskarna blodprover från testpersonerna.
Forskarna kunde också dra slutsatsen att deltagare med högre nivåer av oxytocin i blodet var mer villiga att donera pengar till cancerforskning än de mindre oxytocinrika testpersonerna.
Hjälpsamhet startar en positiv spiral
I en enkät svarade försökspersonerna även på fem frågor om hur tillfredsställda de var med livet. Generellt sett var äldre människor mer nöjda med livet – och i synnerhet de äldre med högre nivåer av kärlekshormonet.
Forskarna bakom rapporten betonar att de inte kan avgöra vad som kommer först – högre oxytocin, hjälpsamma handlingar eller tillfredsställelse med livet.
I tidigare experiment med djur har forskare hittat bevis för att oxytocin motiverar att hjälpa andra och att hjälpsamheten gör att hjärnan frisätter mer oxytocin.
På så sätt blir oxytocin, livsglädje och välgörenhet, enligt forskarna, en positiv spiral, där samtliga tre delar ger mer av de andra två.