Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det är molekylen NAD+ som startar reparationsprocesser i cellerna och på så sätt skjuter upp åldrandet.

© Shutterstock
Människan - Åldrande

Harvard-forskare avslöjar ungdomens källa

Forskare har identifierat en molekyl som inte bara fördröjer åldrandet, utan även drar tillbaka existerande ålderstecken. Nu hoppas de kunna utföra tester på människor redan inom ett halvår.

Föreställ dig att du bara skulle kunna svälja ett piller och på så sätt skydda din kropp mot åldrande och även få rynkor och grått hår att försvinna igen.

Det är faktiskt nära att bli verklighet tack vare en studie utförd av forskare från bland annat Harvard Medical School i Boston.

Forskarna har identifierat en speciell molekyl som gör det möjligt att dra tillbaka ålderstecken i dna hos möss – och samtidigt skydda mot framtida åldrande.

Molekyl reparerar celler

Molekylen heter NAD+ och den har visat sig spela en särskild roll när det gäller hur våra celler åldras.

När det finns gott om NAD+ i en cell innebär det att det speciella reparationsmedlet för dna, kallat PARP1, kan arbeta och frodas och därmed hålla kroppen ung.

Det upptäckte forskarna genom att injicera en föregångare till NAD+ i en grupp äldre möss. Det visade sig ha en överraskande effekt.

Kan vara ute på marknaden inom några år

”Efter enbart en vecka kunde vi inte se skillnad på cellerna hos de gamla och de yngre mössen”, säger David Sinclair som är forskningschef för studien.

Han och hans kollegor planerar att utföra tester på människor redan innan årets slut och hoppas kunna utveckla ett faktiskt läkemedel inom några år.

”Det här är det närmaste vi någonsin kommit en effektiv anti-åldringsmedicin, och antagligen dröjer det bara tre till fem år innan det kommer ut på marknaden”, säger han.

Läs också:

Åldrande

NÖRDZONEN: Åldrande

0 minuter
Åldrande

Forskare: Du åldras i tre etapper

4 minuter
Blod top
Åldrande

Blod från unga krossar ålderstecken

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj