Harvard-forskare avslöjar ungdomens källa

Forskare har identifierat en molekyl som inte bara fördröjer åldrandet, utan även drar tillbaka existerande ålderstecken. Nu hoppas de kunna utföra tester på människor redan inom ett halvår.

Det är molekylen NAD+ som startar reparationsprocesser i cellerna och på så sätt skjuter upp åldrandet.

© Shutterstock

Föreställ dig att du bara skulle kunna svälja ett piller och på så sätt skydda din kropp mot åldrande och även få rynkor och grått hår att försvinna igen.

Det är faktiskt nära att bli verklighet tack vare en studie utförd av forskare från bland annat Harvard Medical School i Boston.

Forskarna har identifierat en speciell molekyl som gör det möjligt att dra tillbaka ålderstecken i dna hos möss – och samtidigt skydda mot framtida åldrande.

Molekyl reparerar celler

Molekylen heter NAD+ och den har visat sig spela en särskild roll när det gäller hur våra celler åldras.

När det finns gott om NAD+ i en cell innebär det att det speciella reparationsmedlet för dna, kallat PARP1, kan arbeta och frodas och därmed hålla kroppen ung.

Det upptäckte forskarna genom att injicera en föregångare till NAD+ i en grupp äldre möss. Det visade sig ha en överraskande effekt.

Kan vara ute på marknaden inom några år

”Efter enbart en vecka kunde vi inte se skillnad på cellerna hos de gamla och de yngre mössen”, säger David Sinclair som är forskningschef för studien.

Han och hans kollegor planerar att utföra tester på människor redan innan årets slut och hoppas kunna utveckla ett faktiskt läkemedel inom några år.

”Det här är det närmaste vi någonsin kommit en effektiv anti-åldringsmedicin, och antagligen dröjer det bara tre till fem år innan det kommer ut på marknaden”, säger han.