Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Forskare förlänger livslängd med 24 procent

Jakten på längre liv och inbromsat åldrande hos människor är ett enormt och vittomfattande forskningsområde. Men nyckeln till hur vi får ett par extra år här på jorden finns i cellens innersta hålrum, konstaterar man i en ny studie som har genomförts på möss.

Shutterstock

Föreställ dig att bli 102,5 år gammal, vara frisk och i fin form med ett lågt kolesterlvärde – och löpa minskad risk att drabbas av cancer.

Det är vad biologerna bakom en ny studie om åldrande och livslängd har lyckats realisera – åtminstone vad gäller deras försöksmöss.

Försöksmössen levde 24 procent längre tid än placebogruppen. De var slankare, mer alerta och hade lägre kolesterolvårde – och de utvecklade färre fall av cancer.

Orsaken finns att hitta i artificiellt framställda superlånga telomerer.

En telomer utgör en del av dna-strängen i en cell med en cellkärna – och är samtidigt änden på varje kromosom. De finns inte bara i möss. De finns även i dig.

Superlånga telomerer förlänger livet

Telemorer förhindrar fusion med andra kromosomer – och de förhindrar fysisk nedbrytning av kromosomernas ändar. Eller snarare: De gör ett försök.

För i takt med att vi blir allt äldre, så blir telomererna allt kortare. Cellnedbrytningen har med andra ord inletts. Därför har vetenskapen i många år sneglat på just telomererna.

Och nu kan forskarna ha hittat vad de sökte efter. Den nya studien visar nämligen att försöksmöss som får mikrodoser av fosterstamceller, som är rika på superlånga telomerer – och sedan avlas – lever betydligt längre än andra möss.

Från mus till människa

Telomererna i fosterstadiet är dubbelt så långa som hos fullvuxna. Och det kan vara nyckeln till en förlängd livslängd.

Forskarna är ännu osäkra på när ett liknande försök kan genomföras på människor. Men de tror att resultatet från försöken på ett relativt litet antal möss visar att det finns ett starkt samband mellan telomerernas längd och livets längd.

Bara det måste öppna nya dörrar för åldrandeforskning, anser de.

Åldrande i människocell

1 / 8
12345678
I dag har forskare en någorlunda exakt bild av varför vi blir gamla. Och nu har de dessutom en konkret lösning på hur cellernas åldrande kan stoppas.

Det är inte bara en faktor som gör att en cell åldras. Det är samspelet mellan flera faktorer som leder till att cellen försvagas – och till slut dör.

© Claus Lunau

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj