Forskare backar ålderstecken i flera organ

Vi är ett steg närmare ett ungdomselixir, som kan skala flera år från kroppens ålder. Forskarna bakom en ny studie har nyligen lyckats föryngra cellerna hos äldre möss med hjälp av en speciell behandling!

Dåliga höfter, öm rygg och ökad risk för cancer och Alzheimers sjukdom.

Även om de flesta drömmer om ett långt liv, så kan ålderdomen bjuda på en uppsjö av fysiska skavanker och sjukdomar.

Men vi kan vara ett steg närmare en medicinsk metod som kan skala bort flera år från kroppens ålder på ett både säkert och effektivt sätt.

Amerikanska forskare har nämligen lyckats föryngra celler i äldre möss och göra mössens kroppar markant yngre – speciellt i huden och njurarna.

Känd cocktail föryngrar celler

I studien, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Nature i mars 2022, använde forskarna en speciell proteincocktail känd som Yamanaka-faktorerna.

Proteingruppen är uppkallad efter den japanske stamcellsforskaren Shinya Yamanaka, som 2012 fick ett Nobelpris för sin upptäckt av att fyra proteiner kan förvandla vuxna celler till omogna celler, som ännu inte har specialiserats – så kallade stamceller.

Men de fyra molekylerna kan även fungera som något av ett ungdomselixir i möss om de används över en längre period, avslöjar studien.

Mikroskopi av en koloni av människoceller

Stamceller är en speciell grupp celler som är omogna och därför kan omvandlas till vilken som helst av 200-300 specialiserade cellerna i vår kropp, exempelvis hudceller. På bilden ser du en mikroskopi av en koloni av så kallade pluripotenta stamceller.

© Wikimedia Commons

Stamceller är förvandlingens mästare

Stamceller är en speciell grupp celler, som är omogna och därför kan omvandlas till vilken som helst av de 200-300 specialiserade celler i vår kropp, exempelvis hudceller. På bilden ser du en mikroskopi av så kallade pluripotenta stamceller.
Den röda delen av bilden visar en av de fyra proteiner som är kända som Yamanaka-faktorerna.

Medelålders möss började i behandling

Forskarna delade in mössen i tre olika grupper.

  • Den första gruppen behandlades med molekylerna i en månad när de var 25 månader gamla, vilket motsvarar omkring 80 år i människoår.
  • Den andra gruppen behandlades med molekylerna när de var mellan 15 och 22 månader gamla, vilket motsvarar mellan 50 och 70 i människoår.
  • Den tredje gruppen behandlades med molekylerna från 12 till 22 månaders ålder, vilket motsvarar mellan 35 och 70 i människoår.

Behandling bekämpar cancer

Hos mössen som bara fick behandling i en månad kunde forskarna inte se någon skillnad.

Däremot hade cellerna hos de möss som hade behandlats över längre tid blivit markant yngre. Speciellt i njurarna och huden kunde forskarna mäta hur de gener som normalt skapar inflammation, celldöd och andra stressreaktioner hade blivit mindre aktiva.

Huden blev till och med bättre på att reparera sig själv och skapade färre ärr. Mössens hjärnor hölls också unga jämfört med andra möss. Och forskarna hittade inte heller några fall av cancer.

Även om det dröjer innan metoden kan överföras till människor, så tror forskarna att upptäckten kan få avgörande betydelse i kampen mot åldersrelaterade sjukdomar som exempelvis Alzheimers sjukdom.