Fram till 20-årsåldern blir ämnesomsättningen cirka tre procent långsammare från år till år men därefter stabiliseras den, visar forskarnas resultat.
Under de första fyra decennierna av vuxenlivet – mellan 20 och 60 år – händer det inte mycket med ämnesomsättningen. Det är alltså dåliga nyheter om kilona ökar mellan 30- och 40-årsåldern vilket många upplever. Åldern är ingen ursäkt, något som forskarna länge har trott.
Efter 60-årsåldern börjar ämnesomsättningen sakta ner igen men bara med cirka 0,7 procent per år.
Motion ökar inte ämnesomsättningen
Den nya studien är en av de största och mest ingående i sitt slag, och även om resultaten är förvånande för experter på området verkar de vara fullständiga.
Forskarna har gett försökspersonerna så kallat dubbelmärkt vatten, som innehåller speciella isotoper av både väte (2H) och syre (18O).
Därefter kan forskarna se i deltagarnas urin hur snabbt eller långsamt kroppen gör sig av med de speciella isotoperna igen – och därmed hur snabbt ämnesomsättningen arbetar.
Resultaten korrigeras för sjukdomar, muskelmassa och fysisk aktivitet. Extra träning visade sig inte innebära högre ämnesomsättning, eftersom mycket aktiva personer uppvisade samma minskning av ämnesomsättningens arbetsiver som alla andra.
Hårda tider för hormonerna ger mjuka magar
Forskarna bakom rapporten vet ännu inte varför ämnesomsättningen åldras på det sätt som experimenten vittnar om.
En teori är att det beror på en minskning av hormonerna i kroppen, särskilt könshormoner, runt 60-årsåldern. Då har de flesta kvinnor genomgått klimakteriet och även om män inte behöver kämpa med en lika drastisk förändring sjunker även nivån på könshormonerna hos dem i denna ålder.
Ny forskning visar att hormoner spelar en roll för hur snabbt cellerna fungerar, och därför kan den sjunkande nivån av hormoner påverka hur snabbt cellerna omsätter energi och hur snabbt kroppens ämnesomsättning fungerar.
Forskare påpekar också att yttre omständigheter kan spela en roll, exempelvis hur bra sömn du får, eftersom det påverkar hur många stresshormoner kroppen producerar.
Den nya studien av ämnesomsättning kan hjälpa forskare att förstå hur – och varför – kroppen åldras och vad vetenskapen eventuellt kan göra för att motverka tidens tand.