Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Människan - Åldrande

Blir kvinnor rynkigare än män?

Jag tycker det verkar som äldre kvinnor ofta har fler rynkor än jämngamla män. Är det skillnad på mäns och kvinnors hud?

Svaret på om kvinnor blir rynkigare än män är både ja och nej. Ja, eftersom kvinnor av naturen har fått ”sämre kort på hand”, när det gäller åldersförändringar i huden. Nej, eftersom kvinnor rent generellt är betydligt bättre på att skydda sin hud mot de yttre påverkningar som medför de djupa rynkorna. De tunna rynkor som man kan se över hela hudytan är generella åldersförändringar, medan de djupa markerade rynkorna är en följd av yttre påverkan, såsom väder och vind, luftföroreningar, solbad och tobaksrökning, alltså något man i stor utsträck-ning kan skydda sig mot. Efter kvinnans övergångsålder sjunker hormonproduktionen, och detta har betydelse för uppkomsten av rynkor. Hennes hud är inte längre lika fast och elastisk, som när hormonproduktionen var på topp. Därtill kommer att det finns skillnader mellan mäns och kvinnors hud. Fibrerna i kvinnans bindväv löper nästan parallellt, medan de i mannens hud går mer kors och tvärs och därför är mera stabila. Orsaken är att kvinnans hud skall kunna utvidga sig, om hon blir gravid. Det skall finnas plats för barnet att växa, brösten skall rymma de aktiva mjölkkörtlarna och det skall gärna finnas möjlighet för extra fettdepåer, som kvinnan kan tära på under tiden hon ammar. Detta betyder att kvinnans hud lättare blir slapp med åren, men det är inte det samma som att hon får fler rynkor än mannen. Det avgörande är hur väl man tar hand om sin hud, och här har alltså kvinnorna ett försprång. De flesta kvinnor har nämligen till skillnad från flertalet män varit betydligt flitigare med att använda skyddande fuktighets- och solkrämer på huden.

Läs också:

Åldrande

Får ljus hud flera rynkor?

0 minuter
Åldrande

NÖRDZONEN: Åldrande

0 minuter
Åldrande

Chockerade forskare: Stress ger faktiskt grått hår

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj