Shutterstock
kvinna, skrynklar, ögat

Blir kvinnor rynkigare än män?

Jag tycker det verkar som äldre kvinnor ofta har fler rynkor än jämngamla män. Är det skillnad på mäns och kvinnors hud?

Svaret på om kvinnor blir rynkigare än män är både ja och nej. Ja, eftersom kvinnor av naturen har fått ”sämre kort på hand”, när det gäller åldersförändringar i huden. Nej, eftersom kvinnor rent generellt är betydligt bättre på att skydda sin hud mot de yttre påverkningar som medför de djupa rynkorna.

De tunna rynkor som man kan se över hela hudytan är generella åldersförändringar, medan de djupa markerade rynkorna är en följd av yttre påverkan, såsom väder och vind, luftföroreningar, solbad och tobaksrökning, alltså något man i stor utsträckning kan skydda sig mot.

Efter kvinnans övergångsålder sjunker hormonproduktionen, och detta har betydelse för uppkomsten av rynkor. Hennes hud är inte längre lika fast och elastisk, som när hormonproduktionen var på topp. Därtill kommer att det finns skillnader mellan mäns och kvinnors hud.

Fibrerna i kvinnans bindväv löper nästan parallellt, medan de i mannens hud går mer kors och tvärs och därför är mera stabila. Orsaken är att kvinnans hud skall kunna utvidga sig, om hon blir gravid. Det skall finnas plats för barnet att växa, brösten skall rymma de aktiva mjölkkörtlarna och det skall gärna finnas möjlighet för extra fettdepåer, som kvinnan kan tära på under tiden hon ammar.

Detta betyder att kvinnans hud lättare blir slapp med åren, men det är inte det samma som att hon får fler rynkor än mannen. Det avgörande är hur väl man tar hand om sin hud, och här har alltså kvinnorna ett försprång.

De flesta kvinnor har nämligen till skillnad från flertalet män varit betydligt flitigare med att använda skyddande fuktighets- och solkrämer på huden.