Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Moerk og lys hud.
© Lotte Fredslund & Shutterstock
Människan - Åldrande

Åldras ljus hy snabbare än mörk?

Det kan se ut som om personer med mörk hy inte åldras lika mycket som ljushyade personer. Ligger det något i det?

Generna och livsstilen spelar en avgörande roll för hudens åldrande, men även hudfärgen påverkar hur tidigt de första rynkorna framträder.

Ljus hy åldras snabbare än mörk, vilket framför allt har med pigmentet melanin att göra.

Melanin bidrar till att ge huden färg. Människor med ljus hy producerar en mindre mängd melanin, medan människor med mörk hy producerar mer. Mörkhyade personers melanin är dessutom av en annan, särskilt tjock och mörk typ, så kallat eumelanin. Melanin skyddar huden genom att absorbera solens strålar och omvandla strålningen till ofarlig värme.

Mängden melanin i huden motsvarar olika stark solkräm. Mörk hy hos personer av afrikanskt ursprung ger i allmänhet samma skydd som en solkräm med upp till faktor 13. I jämförelse är en genomsnittlig vit europé bara skyddad med upp till faktor tre.

Melanin är hudens egen solkräm

  • Produktion

    Melanin produceras av en typ av celler som kallas melanocyter, detta som en reaktion på solljus.

  • Effekt

    Melanin omvandlar 99,9 procent av solens ultravioletta strålning till oskadlig värme.

Mörk hy ger ett bättre skydd mot hudcancer än ljus hy. Hudcancer är tio gånger vanligare bland vita än bland svarta människor.

En studie från år 2014, utförd av cellbiologen Mel Greaves, visade att albiner i afrikanska länder löper betydligt större risk att drabbas av hudcancer än deras landsmän med mörkare hy. Det får Greaves att tro att hudcancer är något som har påverkat evolutionen och som har lett till utveckling av mörk hy.

Teorin är att när de tidiga människorna för cirka två miljoner år sedan började förlora sin kroppsbehåring, så gynnades individer med mörkare hy genom det naturliga urvalet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj