3 okända organ du måste älska

Glöm hjärnan och hjärtat! Bland kroppens alla organ gömmer sig oumbärliga arbetshästar som säkrar din nattsömn och håller kvar dina tarmar. Möt tre av din kropps sanna hjältar.

© Henning Dalhoff & Shutterstock

1. Brässen styr ditt immunförsvar

En vit blodkropp jagar en bakterie.

Organet är inte större än en tändsticksask, men utan den kan även små infektioner döda dig.

Ditt immunförsvar består huvudsakligen av vita blodceller blodkroppar som skyddar dig mot exempelvis bakterier och virus. Men när nya vita blodkroppar bildas i benmärgen är de så otränade att de även angriper friska celler.

Därför måste alla nya vita blodkroppar transporteras genom brässen innan de får tillåtelse att patrullera i kroppen. Där pågår ett benhårt urval, som bara låter en av hundratals blodkroppar skickas ut i kroppen. Resten sorteras bort och dödas.

2. Tarmkäxet tämjer dina tarmar

I fjol upptäckte irländska forskare ett helt nytt organ: Tarmkäxet.

Tarmkäxet är en fetthaltig hinna som håller dina tarmar på plats, så att till exempel din tjocktarm ligger högre än tunntarmen även om du står på huvudet.

Dessutom samlar tarmkäxet de hundratals fina blodådror som är snurrade runt dina tarmar och ser till att livsviktiga näringsämnen kan utväxlas mellan tarmarna och blodet.

Forskare hoppas att organets existens kan förklara orsaken till en rad tarmsjukdomar, som till exempel Crohns sjukdom.

3. Tallkottkörteln vyssar dig till sömns

Din dygnsrytm styrs av ett organ stort som en ärta, som ligger mitt inne i hjärnan. Den så kallade tallkottkörteln mäter hur ljust det är omkring dig via nervförbindelser till ögats näthinna.

När mörkret faller ökar körteln produktionen av hormonet melatonin, som bland annat gör dig trött och dämpar din aptit.