Vilket är årets billigaste billån?

Vad det kostar att köpa en bil kan variera mycket - det beror på vilket märke och vilken modell du vill ha, vad för slags motor du föredrar, extrautrustningen och såklart om du vill köpa den ny eller begagnad. I de allra flesta fall kommer en blivande bilägare att ta ett lån för att köpa sitt nya fordon, men vad ska man egentligen tänka på för att se till att billånet blir så billigt som möjligt?

© Pixabay

Så här enkelt hittar du det bästa billånet

Regel nummer ett när man ska ta ett billån, eller egentligen vilket lån som helst, är att man alltid jämför så många långivare som möjligt. Begå inte misstaget att tro att alla är likadana eller erbjuder samma villkor, för det stämmer inte alls. Att ta första bästa förslag kan visa sig vara ett dyrt val när det handlar om så pass mycket pengar som en bil kostar.

När det kommer till att få en översikt över billån rekommenderar vi att du använder dig av en jämförelsesajt. Tack vare dessa kan du nämligen få en mängd olika erbjudanden genom en enda kreditupplysning. Om du själv sätter dig och skickar ut ansökningar till en massa långivare kommer var och en av dem att göra en kreditupplysning på dig, och många kreditupplysningar ger dig sämre kreditvärdighet vilket kan försämra dina villkor för ett lån.

Effektiv ränta. Detta är det viktigaste ordet när du ska jämföra lån, eftersom den effektiva räntan ger oss totalkostnaden. Här inkluderas alla extra kostnader som kan tillkomma som exempelvis uppläggningsavgift eller aviavgifter. Tänk dig att du såg din drömbil i två olika annonser - allting var exakt likadant mellan de två bilarna, men den ena kostade 10.000 kronor mer. Vilken skulle du välja? Det låter som en dum fråga, och det är precis detta det handlar om när man jämför lån.

Andra bra tips innan du tar ett lån

Låna inte mer än du verkligen behöver. Om du har ett litet sparkapital du kan lägga som en handpenning på bilen, gör det. Lån är inte gratis, och ju större kapital du lånar desto mer ränta kommer du att behöva betala.

Välj avbetalningsplan med omsorg. Bli inte frestad att betala tillbaka lånet snabbare än vad som egentligen är realistiskt bara för att det bli billigare. Om du halkar efter med någon avbetalning blir det genast mycket dyrare.

Om du har en låg inkomst eller något annat som kan påverka din kreditvärdighet kan det vara ett bra alternativ att ha exempelvis din partner som medsökande för lånet. På så vis kommer du att få en lägre räntesats och en mindre totalkostnad för din nya bil.