Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vetenskapens värsta jobb

De gräver i döda valar, dyker ned i vulkaner och låter sig isoleras i flera år. Vissa forskare har ett jobb som definitivt är värre än ditt.

Olivier Grunewald

Testastronauter isolerar sig på jorden

Testastronauter tillbringade 17 månader i en 180 kvadratmeter stor rymdfarkostsimulator under Mars500-projektet. Experimentet visade att de blev fysiskt passiva, sov sämre och visade tecken på depression ju längre "resan" varade.

Mars500Crew/ESA

Valslaktare skär i ruttet kött

Lukten av rutten fisk är ingenting emot lukten från en rutten val. Ändå utsätter en grupp marinbiologer sig för stanken i timmar när en val dör. Iförda gummidräkter skär biologerna ut delar av valen för att komma åt organen och ta prover på dem.

R. SELLERS/SPORTSPHOTO/Polfoto

Vulkanolog kryper på kraterkanten

Temperaturen är över kokpunkten när vulkanologerna ger sig in i stridens hetta. 2010 klättrade den italienska forskaren Dario Tedesco, iförd en skyddsdräkt, in i kratern på den aktiva vulkanen Nyiragongo i DR Kongo för att samla prover av lava, sten och gas.

Olivier Grunewald

Marinbiologer dyker ner i stora slemklumpar

Forskare från bland annat universitetet i den italienska staden Trieste har dykt ned i stora slamklumpar i Medelhavet för att ta prover med nålar. Slemmet, som på engelska heter marin mucilage, består av mikroskopiska döda och levande organismer.

University of Trieste

Psykolog studerar apors samliv

Beteendepsykologen Paul Vasey från University of Lethbridge i Alberta har studerat makakernas könsdrift och kom bland annat fram till att även om både honor och hanar har sex med andra apor av samma kön, undviker kvinnorna att ha sex med nära släktingar.

Paul Vasey

Zoologer använder den egna kroppen som lockbete

Ju fler blodiglar som fäster sig på fötter och ben, desto bättre. Mark Siddall från Natural History Museum i New York vadar genom våtmarker, regnskogar och träsk för att undersöka blodiglarnas blodsugande beteende och hur de förhindrar att blod koagulerar.

Verena Timtschenko/Shutterstock

Grottforskare tog sig ned drygt två kilometer under marken

Pavel Demidov kravlar sig upp från sumpen (en vattenfylld del av en grotta) – den djupaste sumpen i världens djupaste grotta, Veryovkina Cave i Georgien, 2018. En vecka senare var sumpen översvämmad och forskarna lyckades precis fly undan från de underjordiska översvämningarna. Världens djupaste grottexpedition nådde 2 212 meter ner under jordytan.

Robbie Shone

Läs också:

Jesus
Myter

Varför firar vi jul den 24 december?

2 minuter
De sju dödssynderna - girighet
Religion

Vilka är de sju dödssynderna?

1 minut
Kultur

9 bra strömningsupplevelser som du kan kalla för undervisning

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj