Jordens befolkning växer med omkring 80 miljoner människor om året. I början av år 2022 fanns det 7,9 miljarder människor i världen.
Den extremt stora och ökande mängden människor märks i synnerhet i världens största städer.
Världens största stad
Tokyo är världens största stad med sina 39 105 000 invånare. Det är 1 653 procent fler människor än i Stockholm, vars invånarantal är 2 230 000.
Världens största stad är 8 231 kvadratkilometer stor.
Det kanske förvånar vissa att Tokyo är världens största stad, eftersom Japan som land upplever en befolkningsminskning.
Därför kan Tokyo om bara några år ha förlorat sin status som världens största stad.

Sakura, körsbärsträdens blomning, är en av årets höjdpunkter i Japan. I Tokyo kan man uppleva de blommande körsbärsträden i Uenoparken, där det finns över tusen träd som blommar varje år.
Cirka tio mil sydväst om Tokyo ligger Japans ikoniska berg Fuji, som är en stratovulkan.
Vid klar väderlek syns Fuji, Japans högsta berg, från Tokyo. Förutom en nationalsymbol för japanerna är Fuji ett heligt berg och en central kami, det vill säga en helig, vördnadsbjudande kraft.
Bergets religiösa betydelse märks tydligast i religionen shinto, som de flesta japaner tillhör, men det är även viktigt inom japansk buddhism, där berget är ett mål för pilgrimsresor.
Här är världens tio största städer
Listan över världens största städer är ordnad efter invånarantal.
Läs vidare och lär dig mer om världens största städer.
Tokyo (Japan)

Tokyo är världens största stad.
- Nuvarande invånarantal: 39 105 000
- Yta: 8 231 kvadratkilometer
- Språk: Japanska
Tokyo är en överväldigande och pulserande storstad, som med sina extrema skyskrapor och sin hypermoderna elektronik är som hämtad ur en science fiction-roman.
Trots att staden är full av historiska tempel och traditionell mat är Tokyo en sorts framtidsstad, där kyparen är en robot och toaletterna pratar.
För flera hundra år sedan var Tokyo bara ett litet fiskeläge som kallades Edo, men år 1868 flyttade kejsaren till staden från Kyoto. Då blev staden Japans huvudstad och bytte namn till Tokyo.
Jakarta (Indonesien)

Jakarta har en enastående skyline, men den vanligaste hustypen i Jakarta är så kallade kamponger, hela kvarter byggda av trä och bambu.
- Nuvarande invånarantal: 35 362 000
- Yta: 3 541 kvadratkilometer
- Språk: Indonesiska
Jakarta är Indonesiens huvudstad. Den ligger på ön Javas nordvästra del och är världens näst största stad.
Jakarta grundades år 1527 sedan sultanen av Bantam besegrat de dåvarande härskarna portugiserna. År 1619 förstördes staden av holländarna, som återuppförde den och gav den namnet Batavia. År 1949, efter andra världskriget, döptes staden om till Jakarta och blev Indonesiens huvudstad.
Jakarta har snabbt blivit en av världens största och folkrikaste städer och därmed även ett centrum för handel, industri, finans och utbildning.
Världens näst största stad är framför allt känd för sina stora kontraster. Den kallas ofta ”The big durian” av lokalbefolkningen. Durian är en taggig frukt med oangenäm lukt, men inuti är den mjuk och välsmakande.
LÄS ÄVEN: Vilket är världens största land?
Delhi (Indien)

En populär sevärdhet i Indien är Safdar Jangs grav, som finns i Delhi. Den uppfördes år 1754.
- Nuvarande invånarantal: 31 870 000
- Yta: 2 233 kvadratkilometer
- Språk: Hindi, engelska
Delhi är Indiens huvudstad och världens tredje största stad. Den ligger vid floden Yamuna i norra Indien.
Staden består av två delar: den gamla, Old Delhi, och den mer moderna, med nya byggnader och vägar, New Delhi.
År 1911 bestämde sig engelsmännen, som vid tidpunkten styrde i Indien, för att flytta huvudstaden från Calcutta till området vid New Delhi.
I samband med det inleddes en stor byggnation i engelsk imperialistisk stil. New Delhi skiljer sig från andra områden i Indien genom att vara till stor del europeiskt inspirerat.
Delhi är känt för att vara rikt på historia och välbevarad arkitektur. Staden bjuder även på många smakupplevelser.

Trafikstockningar, tusentals människor och ett överflöd av dofter är något av det man möts av på gatorna i Delhi.
Delhi har en extrem befolkningstillväxt. Man räknar med att Delhi kommer att nå upp till 43 miljoner invånare före år 2035.
Förutom landets allmänna befolkningsexplosion har det varit stor inflyttning till huvudstaden.
Det beror bland annat på fattigdomen på landsbygden, som har gjort att miljontals människor sökt sig till landets storstäder. Staden är hårt drabbad av fattigdom, vilket framför allt märks i Old Delhi. Där är det tätbefolkat och över en miljon människor bor i slummen.
Delhi är en av världens mest förorenade städer. För att minska problemet försöker man få bussar, taxibilar och tuk-tuker att köra på naturgas.
Manila (Filippinerna)

Landets koloniala historia har gett Manila en markant västlig prägel.
- Nuvarande invånarantal: 23 971 000
- Yta: 1 873 kvadratkilometer
- Språk: Pilipino
Med sina 71 263 invånare per kvadratkilometer är Filippinernas huvudstad Manila en av världens mest tätbefolkade städer.
Staden har ett hektiskt gatuliv och stadsbilden präglas av landets koloniala historia. Det innebär att det finns spår av både spansk och amerikansk kultur.
Huvudstadsområdet, som ofta benämns Manila, heter egentligen Metro Manila, ett område som består av själva staden Manila samt 16 andra städer.
Trafiken i Manila är extremt kaotisk. Till skillnad från många av de övriga storstäderna på den här listan är infrastrukturen dålig och de offentliga transporterna är mycket svåra att få grepp om.

Stadens äldsta del Intramuros byggdes av spanjorerna på 1570-talet. Här är spanjorernas stora inflytande uppenbart.
En av de mest populära turistattraktionerna i Manila är den historiska stadsdelen Intramuros, som under den spanska koloniseringen var Manila.
Intramuros, som betyder ”innanför murarna” på spanska, grundades på 1570-talet och är regeringens säte. Stadsdelen är full av stenlagda gator, kyrkor och lokalt liv, som på ett tämligen unikt vis är lugnt och stilla i den i övrigt kaotiska storstaden.
São Paulo (Brasilien)

Med sin X-form är Octávio Frias de Oliveira-bron ett av São Paulos populära kännetecken.
- Nuvarande invånarantal: 22 495 000
- Yta: 3 237 kvadratkilometer
- Språk: Portugisiska
São Paulo är Sydamerikas största stad och en av Brasiliens viktigaste ekonomiska och kulturella knutpunkter.
São Paulo grundades år 1554 av portugisiska missionärer från Jesuitorden, men blev officiellt en stad först år 1711.
Det var huvudsakligen odlingen av kaffebönor som medförde en blomstringstid för staden på 1800-talet. I flera omgångar har det kommit invandrare till staden för att arbeta på de stora kaffeplantagerna.
Framför allt japaner har slagit sig ner i staden. Faktum är att São Paulo är den plats i världen som har den största japanska befolkningen utanför Japan.
Seoul (Sydkorea)

Seouls administrativa indelning är mycket speciell. Staden har 25 stadsdelar, gu, som i sin tur är indelade i 522 dong, som i sin tur är indelade i 13 797 tong.
- Nuvarande befolkning: 22 394 000
- Yta: 2 769 kvadratkilometer
- Språk: Koreanska
Seoul är den största staden i Sydkorea och landets huvudstad. Storstaden ligger i Sydkoreas nordvästra del, strax söder om gränsen till Nordkorea och den demilitariserade zonen, buffertzonen mellan Nord- och Sydkorea.
I Seoul bor hälften av Sydkoreas befolkning. Staden är följaktligen central för landets närings- och kulturliv.
Staden erbjuder mängder av konst, karaokebarer, tempel och palats, men inte så många grönområden. I Seoul finns bara 4,38 kvadratmeter grönyta per invånare, medan man i Paris har 13, i New York 23 och i London 27 kvadratmeter grönyta per invånare.
Staden har varit Koreas huvudstad sedan år 1394, men det finns inte mycket kvar av den ursprungliga staden. Under Koreakriget lades Seoul fullständigt i ruiner.
Efter kriget återuppfördes staden och har sedan dess haft en explosiv befolkningstillväxt.
LÄS ÄVEN: Sveriges största sjö - och fyra andra stora sjöar i Sverige
Mumbai (Indien)

Gateway of India är en populär sevärdhet i hamnstaden Mumbai.
- Nuvarande invånarantal: 22 186 000
- Yta: 1 008 kvadratkilometer
- Språk: Hindi, engelska
Mumbai, som tills år 1996 hette Bombay, är den indiska delstaten Maharashtras huvudstad. Mumbai är Indiens mest tätbefolkade och mest industrialiserade stad samt landets viktigaste ekonomiska centrum.
Mumbai var ursprungligen ett flertal öar, men på 1800-talet slog britterna samman öarna till en stor, som sedan blev Bombay (Mumbai), med en hamn och fort på sydsidan. Där delades staden i ett brittiskt handelskvarter i norr, ett regeringskvarter i mitten och ett indiskt basarkvarter i söder.
Kolonialtidens uppdelning märks fortfarande tydligt i staden. I söder kännetecknas staden av välstånd och prestige, i mitten finns det affärer och finansdistrikt, medan stadens norra del utgörs av blandade verksamheter med många gamla fabriker.
Dåligt underhåll av staden och en explosiv befolkningstillväxt har gjort skillnaderna mellan rik och fattig i Mumbai mycket stora – och tydliga. Stora, moderna höghus slåss om utrymmet, medan de små skjulliknande husen har klämts in där det funnits plats.

Här får du en tydlig bild av kontrasterna i Mumbai. Små hus och moderna byggnader delar på utrymmet.
En stor andel av Mumbais befolkning bor i slumområden. Faktum är att människorna i slummen utgör hela 54 procent av Mumbais befolkning. Regeringen försöker göra något åt saken, men man hinner inte med på grund av den stora invandringen från den fattiga landsbygden.
Mumbai är Indiens kommersiella centrum och staden kallas även Bollywood, en sammandragning av Bombay och Hollywood.
Namnet är både en beteckning för populära indiska filmer och tv-program samt stadens stora filmstudior.
Shanghai (Kina)

Det bor inte mindre än 1,4 miljarder människor i Kina, vilket gör det till världens folkrikaste land.
- Nuvarande invånarantal: 22 118 000
- Yta: 4 069 kvadratkilometer
- Språk: Mandarin, Shanghaidialekten wu
Shanghai är Kinas största stad. Den är också en av Kinas mest moderna och snabbast växande städer.
Shanghai var från början bara ett litet fiskeläge, men så intog engelsmännen staden i slutet av opiumkriget år 1842. Därefter inrättades ett självstyrande område förbehållet utlänningar, som fanns kvar till 1930-talet.
Det bidrog till att göra staden till ett av världens största finansiella centrum.
År 1949 tog kommunisterna makten i Shanghai, vilket medförde kraftiga beskattningar, varefter många investeringar i staden upphörde. År 1992 sänktes emellertid skatterna i samband med att Kina genomförde marknadsekonomiska reformer.
Sedan dess har Shanghai växt snabbare än andra kinesiska städer. Dess befolkningstillväxt ligger på 9–15 procent om året.
Trots att staden uppvisar tydliga tecken på västligt inflytande med skyskrapor och shoppingcentrum finns det fortfarande många kinesiska tempel och trädgårdar från Mingdynastin, Kinas sista kejsardynasti.
Mexico City (Mexiko)

Trots att Mexikos huvudstad Mexico City är känd för sin kriminalitet besöks den av ett stort antal turister.
- Nuvarande invånarantal: 21 505 000
- Yta: 2 385 kvadratkilometer
- Språk: Spanska
Mexico City är Mexikos huvudstad och landets största stad. Invånarna i staden utgör omkring 19 procent av landets totala befolkning.
Mexico City var ursprungligen aztekernas huvudstad. Staden hette Tenochtitlán, tills upptäcktsresanden Hernán Cortés år 1521 erövrade det aztekiska riket och senare bildade vicekungadömet Nya Spanien.
Mexico City ligger centralt i landet, i Mexikodalen, som omges av höga berg på 2 200 meters höjd. Stadens placering har gjort att den vid flera tillfällen drabbats av större och mindre jordskalv samt askmoln från kringliggande vulkaner.
Ekonomiska kriser i Mexiko har medfört stora folkrörelser till storstäderna. I synnerhet när oljepriserna sjönk på 1980-talet ökade antalet invånare i Mexico City explosionsartat. Många människor sökte sig bort från fattigdomen på landsbygden.
Ett stort antal av dessa människor har slagit sig ner i slumkvarter i stadens utkanter.

I många av de stora slumkvarteren i Mexico City råder stor sjuklighet bland barnen. Bristen på vatten gör det svårt att upprätthålla en god hygien.
Mexico City har extremt stora problem med sitt avfall. Tusentals ton produceras dagligen i staden. Endast hälften av avfallet tas om hand av stadens ledning, medan resten avlägsnas genom ett informellt återbrukssystem som sköts av stadens fattiga befolkning.
Mexico City står för ungefär hälften av Mexikos totala näringsverksamhet, handel, produktion och service. Antalet nya arbetstillfällen har emellertid inte kompenserat för den stora inflyttningen, så storstaden präglas av arbetslöshet, fattigdom och utbredd kriminalitet.
Prostitution, kriminella gäng och knarkkarteller är därför vanligt förekommande i staden.
Trots stadens många problem lockar Mexico City varje år miljontals turister, som till exempel besöker aztekiska ruiner och spanska byggnader från Nya Spaniens tid.
LÄS ÄVEN: Världens högsta byggnad
Guangzhou-Foshan (Kina)

I den här metropolen finns både skyskrapor och gamla kinesiska tempel. Den är en unik plats där det nya och det gamla Kina möts.
- Nuvarande invånarantal: 21 489 000
- Yta: 4 341 kvadratkilometer
- Språk: Kantonesiska
Guangzhou-Foshan är en kinesisk metropol i provinsen Guangdong.
Området ligger vid Sydkinesiska havet. I provinsen ligger bland annat Hongkong och Macao, som är speciella administrativa regioner i Kina.
Guangzhou har under tre perioder varit Kinas huvudstad, mellan åren 1925 och 1927, återigen i några månader år 1931 och slutligen under kinesiska inbördeskrigets sista månader år 1949.
I storstaden kan man se Canton Tower, som med sina 604 meter tidigare var världens högsta byggnad. I dag är 828 meter höga Burj Khalifa i Dubai världens högsta byggnad.
I området kring floden Zhu Jiang ligger Kinas viktigaste hamn för transport och handel.
Den var en viktig punkt på Sidenvägen, en betydelsefull handelsväg från Kina till Indien, Persien och Europa. Sidenvägen var en av de viktigaste transportlederna för Kinas export av teknik och lyxvaror som siden.
Källor: Britannica, Demographia