Shutterstock
Moskva i Ryssland

Världens största land

Världens största land sträcker sig över hela elva ​​tidszoner. Se listan över världens fem största länder här.

Världens största land

Ryssland är det överlägset största landet i världen. Landet täcker en yta på 17 098 242 kvadratkilometer, vilket är dubbelt så stort som världens femte största land.

Rysslands vidsträckta yta sträcker sig över elva tidszoner, och temperaturen kan variera mellan 70 minusgrader i de nordligaste regionerna och 45-gradig värme i landets södra delar.

Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg, Ryssland

Den rysk-ortodoxa kyrkan är det dominerande trossamfundet i världens största land Ryssland. Här syns den ikoniska Uppståndelsekyrkan i Sankt Petersburg.

© Shutterstock

De kalla temperaturerna i norr gör att stora delar av Ryssland är obebodda.

Därför är det inte Ryssland utan Kina som är världens folkrikaste land med sina 1,4 miljarder invånare (2022).

Här är världens fem största länder mätt efter area

  1. Ryssland
  2. Kanada
  3. Kina
  4. USA
  5. Brasilien

Listan över världens största länder utgår från total area, vilket inkluderar både land- och vattenyta. Listan skulle därför se annorlunda ut om den enbart baserades på landarea

Läs vidare och lär dig mer om världens största länder i artikeln.

Ryssland

Moskva i Ryssland

Moskva är Rysslands huvudstad och där kan du se Vasilijkatedralen på Röda torget.

© Shutterstock
  • Yta: 17 098 242 kvadratkilometer
  • Invånare: 146 036 090
  • Officiellt språk: Ryska

Ryssland är världens största land och täcker mer än en åttondel av jordens bebodda yta. Ryssland sträcker sig över två kontinenter, Europa och Asien, varav västra Ryssland (som utgör den europeiska delen) är den mest folkrika.

Ryssland sträcker sig över elva tidszoner och gränsar mot 14 länder: Norge, Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Vitryssland, Ukraina, Georgien, Azerbajdzjan, Kazakstan, Kina, Mongoliet och Nordkorea.

Från kejsardöme till kommunism

På 500-talet e.Kr. var det område där Ryssland är i dag bebott av nomader av slavisk och finsk härkomst. Det Ryssland vi känner i dag grundades inte förrän 1991 efter Sovjetunionens fall.

Innan Sovjetunionen bildades 1922 hade Ryssland varit ett imperium i mer än 200 år. Den siste kejsaren var tsar Nikolaj II, som abdikerade 1917 i kölvattnet av den ryska revolutionen.

I och med revolutionen tog bolsjevikerna makten i landet, vilket skapade grunden för bildandet av Sovjetunionen.

Sovjetunionen var en sammanslutning av 15 socialistiska republiker, varav Ryssland var den största. Det område som i dag är Ryssland täcker tre fjärdedelar av det forna Sovjetunionen.

I dag är Ryssland en federal republik som leds av president Vladimir Putin.

Ryssland har mängder med mineral- och energiresurser och landet kan därför basera större delen av sin ekonomi på olja och naturgas.

Rysslands natur består av slätter och öde stäpper i söder och skogsområden med tundra i norr.

Utsikt över Kuraistäppen i Ryssland

Kuraistäppen i Ryssland ligger 1 500 meter över havet med utsikt över de snöklädda bergen i Altaj.

© Shutterstock

De mineralrika Uralbergen delar landet i öst och väst och bildar en naturlig gräns mellan den europeiska och asiatiska delen av Ryssland.

Hoppa till andra änden av skalan och läs även om världens minsta land.

Kanada

Ottawa i Kanada

Den kanadensiska huvudstaden Ottawa grundades 1855. Här ligger Parliament Hill, där den kanadensiska regeringen håller till.

© Shutterstock
  • Yta: 9 984 670 kvadratkilometer
  • Invånare: 37 742 154
  • Officiellt språk: Engelska och franska

Kanada ligger i Nordamerika och är världens näst största land. Landet är känt för sin rika natur som erbjuder allt från glaciärer och tundra till prärier och barrskogar. Naturen förser också landets ekonomi med resurser som zink, uran, nickel, råolja, naturgas och kol.

Som en del av det brittiska samväldet är Kanadas statsskick en konstitutionell monarki under den brittiska monarken, och landet har ett tvåkammarsystem.

Trots att Storbritanniens drottning Elizabeth II officiellt är Kanadas statschef har hon inte haft någon makt att göra konstitutionella ändringar sedan Kanadas konstitutionslag undertecknades 1982.

Människor i båt på Emerald Lake i Yoho Nationalpark i Kanada

Kanada är de många flodernas land. Här är Emerald Lake, som ligger i Yoho National Park.

© Shutterstock

Historiskt sett har Kanada varit under lika delar franskt och engelskt inflytande, vilket på senare tid har lett till slitningar mellan den fransktalande och engelsktalande befolkningen.

1995 gick medborgare i Kanadas största provins Quebec till valurnorna för att rösta för områdets självständighet.

Resultatet ändrade inte Québecs status som en provins i Kanada, men avslöjade en djup splittring i den fransktalande befolkningen.

LÄS ÄVEN: Världens högsta byggnad

Kina

Peking i Kina

Peking är Kinas huvudstad och det bor över 20 miljoner människor i staden.

© Shutterstock
  • Yta: 9 706 961 kvadratkilometer
  • Invånare: 1 439 323 776
  • Officiellt språk: Mandarin

Kina är världens folkrikaste land med hela 1,4 miljarder invånare, vilket motsvarar cirka en femtedel av jordens befolkning.

Dessutom är Kina världens tredje största land med ett område som sträcker sig från Himalayabergen i väster till Gobiöknen i norr och de låglänta floddeltan i öster, där Yangtzefloden möter Östkinesiska havet.

Den kinesiska muren

Kinesiska muren består av flera murar och beräknas vara 21 196 kilometer lång om man räknar med alla delar.

© Shutterstock

Lika mångskiftande som naturen är, lika mångskiftande är befolkningen. Nästan hälften av Kinas territorium utgörs av de autonoma regionerna Guangxi, Inre Mongoliet, Tibet, Xinjiang och Ningxia.

Varje region befolkas av sin egen etniska majoritet. Därtill kommer de administrativa regionerna Hongkong och Macau, som på papperet är autonoma, samt Taiwan som insisterar på självständighet.

Kina lägger också grunden för en av världens äldsta civilisationer, som sträcker sig mer än 5 000 år tillbaka. Under tusentals år styrdes området där Kina ligger i dag av växlande dynastier, varav den första var Shangdynastin som går tillbaka till 1600-talet f.Kr.

1911 bröt den kinesiska revolutionen ut, vilket ledde till slutet på dynastin och att Republiken Kina etablerades. Efter ett häftigt inbördeskrig tog det kinesiska kommunistpartiet makten 1949 och utropade Folkrepubliken Kina.

Kommunistpartiet sitter fortfarande vid makten, och nuvarande president Xi Jinping verkar inte ha någon avsikt att avgå.

LÄS ÄVEN: Här är världens tio största städer

USA

United States Capitol i Washington D.C, USA

USA:s huvudstad är Washington D.C. Här är United States Capitol, där USA:s kongress har sitt säte.

© Shutterstock
  • Yta: 9 372 610 kvadratkilometer
  • Invånare: 331 002 651
  • Officiellt språk: Engelska

USA eller Amerikas förenta stater är en demokratisk republik med tvåkammarsystem. Landet är uppdelat i 50 delstater, 14 självstyrande områden och ett federalt distrikt i form av Washington D.C., där regeringsbyggnaderna ligger.

Washington D.C. grundades som nationell huvudstad efter det att de amerikanska kolonierna antog självständighetsförklaringen 1776, då USA slet sig loss sig från Storbritannien och blev en självständig nation.

Solnedgång vid Grand Canyon

Grand Canyon är en djup ravin i Arizona, USA, skapad av Coloradofloden som skär genom terrängen.

© Shutterstock

Självständigheten ledde till att amerikanska nybyggare bredde ut sig allt längre västerut. Följden blev att de infödda stammar som hade bebott området i tusentals år fråntogs sin rätt till marken.

I dag sträcker sig USA från Appalacherna och Atlantkusten i öster över slätterna i den centrala delen av landet till bergskedjorna, ökenlandskapet och Stillahavskusten i väster.

Brasilien

Brasília i Brasilien

Brasília är Brasiliens huvudstad, och staden har Latinamerikas högsta BNP per invånare.

© Shutterstock
  • Yta: 8 515 767 kvadratkilometer
  • Invånare: 212 559 417
  • Officiellt språk: Portugisiska

Förbundsrepubliken Brasilien är världens femte största land med en yta som täcker nästan hälften av Sydamerika.

I väster gränsar landet till samtliga länder i Sydamerikas förutom Ecuador och Chile, och i öster markerar en 7 491 kilometer lång kustlinje gränsen mellan Atlanten och Brasilien.

I norra Brasilien flyter Amazonas många floder genom stora områden med regnskog som hyser en mångfald av växt- och djurarter.

Flygbild av Amazonfloden

I norra Brasilien ger Amazonfloden vatten och liv till världens största regnskog, Amazonas.

© Shutterstock

Amazonas hotas dock av avskogning, vilket skadar både den biologiska mångfalden och klimatet, eftersom avskogning orsakar stora koldioxidutsläpp.

När portugiserna kom till Brasilien på 1500-talet beboddes området av ursprungsbefolkningar. Under många år tvingades urbefolkningen, tillsammans med afrikanska slavar, att odla sockerrör, tobak och bomull.

1822 förklarade Brasilien sin självständighet från Portugal och bildade en konstitutionell monarki. Det var dock inte förrän 1888 som slaveriet avskaffades.

Året därpå störtades monarkin och Brasilien utropades till republik.