Världens minsta land
Vatikanstaten är världens minsta land. Det lilla landet ligger mitt inne i den italienska huvudstaden, Rom, och styrs av påven. Vatikanstaten är därmed en kyrkostat och landets alla invånare är katoliker.
Vatikanstaten har en areal på otroliga 0,44 kvadratkilometer. Staten är dock inte ensam om att vara ett litet styre.
Här är världens fem minsta länder sett till areal:
- Vatikanstaten
- Monaco
- Nauru
- Tuvalu
- San Marino
I den här artikeln blir du klokare på Vatikanstaten och fyra andra av världens minsta länder.
Listans sammanställning
Världskartan har inte alltid varit uppdelad av de linjer som markerar landsgränserna i dag. Landsgränser är nämligen politiska och har flyttats genom historien till följd av krig och konflikter.
Ett land på den här listan kännetecknas av att ha självständigt politiskt styre och råda över ett avgränsat geografiskt område. Beroende och autonoma territorier som exempelvis Gibraltar, som är ett brittiskt territorium, har inte räknats med.
Vatikanstaten

Vatikanstatens huvudattraktion är Peterskyrkan. Kyrkan restes över aposteln Petrus grav, som enligt Bibeln håller nyckeln till himlen.
- Areal: 0,44 kvadratkilometer
- Antal invånare: 801
- Officiella språk: Italienska och latin
Vatikanstaten är en självständig stat som ligger på en kulle mitt i Rom. Landet omges av tjocka, tolv meter höga murar, varav de äldsta delarna byggdes så långt tillbaka i tiden som det nionde århundradet.
På den 0,44 kvadratkilometer stora ytan ryms Vatikanmuseet, regeringsbyggnaderna, påvens palats och Peterskyrkan, som är en av de heligaste platserna inom katolicismen.
Vatikanstaten är en så kallad kyrkostat och regeringsformen är ett enkammarsystem styrt av påven. Påven är alltså både religiöst överhuvud för den romersk-katolska kyrkan och statsöverhuvud för Vatikanstaten.

Påve Franciskus är den nuvarande påven och därmed även nuvarande statsöverhuvud av Vatikanstaten. Han är den 266:e påven i katolska kyrkans historia.
Den påvliga kyrkostaten, som i dag råder över mindre än en halv kvadratkilometer, har tidigare täckt ett område på 45 000 kvadratkilometer. Under 1860-talet förenades Italien och majoriteten av Vatikanstaten införlivades med Italien.
Den romersk-katolska kyrkan villa dock inte avstå de sista resterna av kyrkstaten och under mer än 50 år kämpade kyrkan för att få olika italienska regeringar att erkänna Vatikanstaten.
År 1929 ingick påve Leo XI och Italiens dåvarande statsminister, diktatorn Benito Mussolini, slutligen en förlikning, i vilken Mussolini erkände påvens suveränitet över området. Vatikanstaten kunde nu kalla sig en självständig stat.

Schweizergardet är en 100 man stark armé, som ska skydda påven och påvens palats.
I dag har Vatikanstaten sin egen 100 man starka armé, Schweizergardet, och sin egen ekonomi, som främst baseras på donationer, räntor från investeringar och intäkter från alla turister som varje år besöker den religiösa högborgen.
Monaco

Oavsett var i Monaco man befinner sig är det aldrig mer än 500 meter till kusten.
- Areal: 1,9 kvadratkilometer
- Antal invånare: 36 242
- Officiella språk: Franska och monegaskiska
Världens näst minsta land är Monaco, som ligger vid Medelhavet vid sydöstra Frankrike. Monaco är konstitutionellt en monarki med ett enkammarsystem, vilket innebär att fursten väljer regeringens ledare.
Monacos historia börjar och slutar med samma furstesläkt som sitter vid makten i dag: Grimaldifamiljen. Vägen till oberoende har dock inte varit spikrak.

Prins Albert II är den nuvarande fursten av Monaco.
De första stenarna till det som i dag är Monaco lades på 1200-talet, då genueser bosatte sig i området längs Medelhavet och byggde en fästning.
Från år 1297 styrdes landet av familjen Grimaldi från Genua, som innehade makten i hela 500 år innan befolkningen avsatte fursten 1792 och utropade Monaco till republik.
Därefter följde ett instabilt århundrade för den lilla republiken. År 1793 annekterades Monaco av Frankrike, 22 år senare gjordes landet till ett sardinskt protektorat och efter bara 33 år annekterades landet av Frankrike igen.
År 1861 återvann Grimaldisläkten makten över Monaco, som i dag är världens minsta monarki och ett av världens rikaste länder.
Monacos invånare betalar inte inkomstskatt och landet är känt för att vara ett attraktivt skatteparadis. Ekonomin baseras i hög grad på turism och i synnerhet det statligt drivna casinot, Monte Carlo, som landets medborgare dock inte har tillträde till, ger pengar i kassan.
Nauru

Nauru har de senaste åren fått global uppmärksamhet efter att Australien upprättade ett flyktingläger för asylsökande i Nauru.
- Areal: 21 kvadratkilometer
- Antal invånare: 10 824
- Officiella språk: Nauruanska och engelska
Mitt i Stilla havet, omkring 3 000 kilometer nordost om Australien, ligger världens minsta republik, Nauru. Landet har ingen huvudstad, men ett regeringskontor i distriktet Yaren, från vilket presidenten leder landets 10 824 invånare från ett enkammarsystem.
Nauru har bildats av ett cirkelformat korallrev. Mitt på ön har det i många år legat stora depåer av fosfatavlagringar bestående av flera hundra år gamla exkrementer från sjöfåglar.
Avlagringarna gjorde på 1900-talet Nauru attraktivt för utländska företag och 1906 började både tyska och engelska företag att bryta fosfat i Nauru.
Vid den tiden hade Nauru varit under tyskt styre sedan 1870-talet, men efter första världskriget övergick administrationen av Nauru till Australien och 1968 uppnådde Nauru slutligen självständighet.
Kolonisationen har dock satt sina tydliga spår. I dag är det mesta av Naurus viktigaste naturresurs, fosfat, nämligen uttömt och stora delar av landet är obeboeliga till följd av fosfatutvinningarna.
Tuvalu

I Tuvalu känns klimatförändringarna av på nära håll. När vattenståndet stiger äts landets ringa areal långsamt upp av havet.
- Areal: 26 kvadratkilometer
- Antal invånare: 11 792
- Officiella språk: Tuvaluanska och engelska
Tuvalu är ett litet örike i Stilla havet, som består av fem korallatoller och fyra örev. Huvudstaden Vaiaku ligger på atollen Funafuti. Tuvalus ursprungliga befolkning är ättlingar till polynesiska emigranter från Samoa och Tonga, som kom till öarna på 1300-talet.
På 1860-talet minskade befolkningstalet i Tuvalu drastiskt, sedan många av landets invånare förts bort av "blackbirders" för att arbeta som slavar på sockerplantager i Fiji och Australien.
År 1892 annekterade Storbritannien Tuvalu och upprättade ett protektorat och först i 1978 uppnådde Tuvalu självständighet.
Landet är dock fortfarande en del av det brittiska samväldet under drottning Elizabeth II. Tuvalu är därför organiserat som en konstitutionell monarki med ett enkammarsystem.
I dag är Tuvalus största utmaning klimatförändringarna. Öarna sträcker sig bara fyra till fem meter över havsytan och därför är landet mycket utsatt för de stigande vattenstånden i världshaven som klimatförändringarna medför.
Det har gjort Tuvalu till ett av världens fattigaste länder. Grundvattnet kan inte drickas och jorden lämpar sig inte för odling. Till följd av de bristande resurserna är det inte heller mycket turism i Tuvalu och större delen av ekonomin baseras på pengaöverföringar.
San Marino

I San Marino har man alltid bra utsikt. Landet ligger nämligen på toppen av berget Monte Titano.
- Areal: 60 kvadratkilometer
- Antal invånare: 33 931
- Officiellt språk: Italienska
San Marino är uppkallat efter landets grundare, Sankt Marinus, och är ett av världens äldsta existerande länder. Sankt Marinus anlände nämligen till området omkring 300-talet e.Kr., då han grundade den koloni som skulle bli världens femte minsta land.
I dag är San Marino en självständig demokratisk republik med ett enkammarsystem. Majoriteten av landets invånare är katoliker och landets ekonomi baseras på jordbruk och turism.
Precis som Vatikanstaten är San Marino omringat av italienskt territorium. Det lilla landet ligger på en bergssluttning på toppen av berget Monte Titano, som ingår i bergskedjan Apenninerna.
På toppen av berget ligger landets huvudstad, medeltidsstaden San Marino, som omges av tjocka murar. Bara 20 kilometer nordost om San Marino ligger Adriatiska havet, men för att komma ut till havet måste man alltså korsa landsgränser.